parazit

Iz možganov so mu odstranili mesojedega črva, po kar 15 letih

R.T.
7. 11. 2019, 08.33
Posodobljeno: 7. 11. 2019, 08.36
Deli članek:

12 centimetrov dolga trakulja, je ubožcu počasi pojedla skoraj tretjino možganov.

Profimedia
Pasja trakulja. Fotografija je simbolična.

Kitajec Wang Lei je 15 let živel z neznosnimi glavoboli in drugimi zdravstvenimi problemi. Dolga leta so ga zdravili zaradi domnevnih tumorjev v možganih, po 15 letih pa so ugotovili, da je vzrok drugje – v njegovi lobanji je namreč prebival velik mesojedi črv, ki mu je v desetletju in pol v glavi napravil pravo luknjo.

Wang je najprej občutil otopelost levega dela svojega telesa. To je bilo že leta 2007. Specialisti so ga zdravili za milignim možganskim tumorjem, a brez učinka.

Sčasoma je mladenič začel padati po tleh, dobival je epileptične napade, mnogokrat je izgubil zavest.

Zdravniki so šele leta 2018 ugotovili, da ima v možganih gosta. 12 centimetrov dolgo trakuljo, ki je počasi jedla njegov najpomembnejši organ.

Ker se je parazit nahajal v delu možganov, kjer je bila operacija riskantna, so se ga zdravniki najprej skušali znebiti z zdravili. Žal učinka ni bilo in Wang je moral prestati tvegano operacijo v bolnišnici v mestu Guangdong.

Kirurg je po dveh urah iz Wangove glave pobral še zadnji ostanek parazita Sparganum mansoni, trakulje, ki navadno živi v črevesju psov in mačk. "Operacija je bila tvegana. Živ črv se je premikal po njegovih možganih, morali pa smo odstraniti vsak njegov delček, saj bi drugače lahko znova zrasel," je dejal kirurg, ki ga je operiral. Pacient po operaciji bojda dobro okreva.