Tudi hčerko

FOTO: Turki imajo prvo ženo ubitega voditelja Islamske države

J.P.
7. 11. 2019, 07.49
Posodobljeno: 7. 11. 2019, 07.55
Deli članek:

Informacije, ki jih je delila z njimi, so jim prišle zelo prav.

Reuters
Asma Fawzi Mohmaed al Quabaisi

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je med včerajšnjim govorom v Ankari oznanil, da so njegove sile poleg sestre in svaka v Siriji zajele tudi prvo ženo ubitega voditelja Islamske države. Ni razkril, kako so jo ujeli, kakor tudi ne njenega imena. Ob tem se je potrkal po prsih, da tega z razliko od Američanov, ki so pokončali glavo teroristične združbe, niso obešali na veliki zvon.

DNK analiza

Profimedia
Abu Bakr al Baghdadi

So pa v javnost prišle informacije, da naj bi bila med enajstimi osumljenci, ki so jih v turški provinci Hatay ob meji s Sirijo zajeli 2. junija lani. Ime naj bi ji bilo Asma Fawzi Mohmaed al Quabaisi, se je pa ob zajetju predstavila z drugim imenom. Poznejša analiza DNK je razkrila tudi, da je med enajstimi bila tudi hčerka Abuja Bakra al Bagdadija, ki se je identificirala kot Lejla Jabeer – Turki so DNK vodje Islamske države dobili od iraške vlade.

Razvezan jezik

Bagdadijeva žena naj bi bila zelo radodarna z informacijami o njem in ustroju Islamske države, saj da naj bi opravili številne aretacije. Sicer je imel štiri žene, kar je po islamski postavi maksimum.

Tudi sestro

Pred dnevi smo poročali tudi, da so turške sile v okolici sirskega mesta Azaz zajele Rasmijo Awad, sestro al Bagdadija, ki je z družino živela v prikolici. Poleg nje so odpeljali tudi njenega moža, snaho in pet otrok. Avgusta lani je bila druga njegova sestra v Iraku obsojena na smrt. Sicer naj bi imel več sorojencev.