Žalost pri sosedih

Starši novorojenčka z redko kožno boleznijo pustili v bolnišnici, niso se vrnili

S.R.
6. 11. 2019, 17.07
Posodobljeno: 6. 11. 2019, 19.10
Deli članek:

V bolnišnici v italijanskem Torinu vse od rojstva leži štirimesečni dojenček, ki se ga zaradi redke kožne bolezni ne smejo dotakniti sončni žarki. Starši so ga zapustili.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

V bolnišnici v Torinu se je avgusta rodil deček Giovannino, ki trpi za harlekinsko ihtiozo. Gre za najtežjo obliko ihtioze, genske bolezni, ki jo imenujejo tudi ribja koža ter ki povzroča nenormalno debelitev zgornje plasti povrhnjice, izredno suho kožo in prisotnost suhih lusk. Prizadane zgolj enega na milijon ljudi in je posledica genske mutacije. Med suhimi luskami nastanejo globoke brazde, zato je premikanje rok in nog razmeroma boleče, otrok pa je tudi bolj podvržen okužbam. Simptomi se običajno pojavijo ob rojstvu ali pa v prvem letu po rojstvu. 

Za Giovannina vse od rojstva skrbijo medicinske sestre v bolnišnici, saj se njegovi starši ponj niso nikoli vrnili, poroča italijanski časnik La Stampa.

Vrstijo se klici

»Ne vem, kaj je razlog, gotovo je edino to, da so tega otroka zapustili,« je povedala ena od medicinskih sester, ki je želela ostati anonimna. O situaciji so seznanjene tudi lokalne oblasti, ki zdaj poskušajo poiskati njegove starše, hkrati pa za Giovannina iščejo začasen dom. Kar bo seveda zelo težavno, saj zaradi bolezni potrebuje posebno nego. 

Za Giovannina trenutno skrbijo na enoti za intenzivno terapijo in nego novorojencev. Nenehno ga morajo skrivati pred sončnimi žarki, večkrat na dan pa mu morajo vlažiti kožo, ki bi se sicer osušila in razpokala. »Prisrčen otrok je, ki se veliko smeji in se rad vozi naokoli po oddelku. Zelo rad posluša glasbo,« je pojasnila vodja enote Daniele Farina

V bolnišnici so se le nekaj ur po današnji objavi njegove zgodbe začeli vrstiti telefonski klici ljudi, ki želijo Giovannina posvojiti. Predstavniki lokalnih oblasti so po navedbah časnika že sporočili, da bodo vse prošnje proučili in hkrati pretehtali možnost rejništva, v kolikor bo to zadostilo posebnim potrebam, povezanim z dečkovo oskrbo.