Moralna zadrega

Afera z orgijo na jahti vendarle odnesla madžarskega župana

B.K.
6. 11. 2019, 11.32
Posodobljeno: 6. 11. 2019, 11.53
Deli članek:

Afero je preživel in bil ponovno izvoljen, a je vseeno odstopil.

Reuters
Borkai, ki je na olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu odnesel zlato v gimnastični discipini konj z ročaji, je bil dolga leta tudi predsednik madžarskega olimpijskega komiteja.

Župan Gjura Zsolt Borkai, ki je bil kljub spolni aferi pred slabim mesecem dni ponovno izvoljen na čelo največjega mesta na zahodu Madžarske, je nepreklicno odstopil s položaja, poroča ameriška tiskovna agencija Bloomberg. Borkai se je pod očitajočimi pogledi znašel pred nedavnimi lokalnimi volitvami, ker je v javnost pricurljal videoposnetek, na katerem politik prisostvuje v orgiji na luksuzni jahti.

Čeprav afera ni škodila njegovemu rezultatu na volitvah, je Borkai že prejšnji mesec moral izstopiti iz vrst vodilne madžarske politične stranke Fidesz, ki jo vodi premier Viktor Orban. V odprtem pismu, ki ga je danes objavil ob odstopu pa je nekdanji olimpijski prvak in dolgoletni župan Gjura zapisal, da odstopa zaradi "moralne zadrege".

Kljub Borkaijevi zmagi na lokalnih volitvah je madžarska opozicija na aferi kapitalizirala. Videoposnetek naj bi pripomogel k tesnim zmagam, ki jih je tokrat združena opozicija slavila v več mestih, med drugim tudi v prestolnici Budimpešti.