65-letnica

FOTO: V rokah Turkov sestra ubitega voditelja Islamske države

J.P.
5. 11. 2019, 09.21
Posodobljeno: 5. 11. 2019, 09.30
Deli članek:

Turki trdijo, da so zajeli sestro voditelja Islamske države, aretacijo pa so označili za "obveščevalno zlato jamo".

Reuters
Rasmija Awad

Turške sile so prejšnji mesec vpadle na severovzhod Sirije. Dosegle so tudi sirsko mesto Azaz, kjer so zajeli 65-letno Rasmijo Awad, z družino živečo v prikolici. Awad je starejša sestra pokojnega voditelja Islamske države po imenu Abu Bakr al Bagdadi. Poleg nje so zajeli še njenega moža, snaho in pet otrok. O njej je sicer znanega le malo.

Vse zajete odrasle osebe zaslišujejo. Turki se zaradi njenih sorodstvenih vezi nadejajo, da se bo izkazala za "obveščevalno zlato jamo", kar se tiče Islamske države.

"Mislim, da ni bila seznanjena z načrti napadov, bi pa lahko poznala tihotapske poti, ljudi, ki jim je Bagdadi zaupal in mreže v Iraku, ki so olajšale potovanje njeni družini," je za BBC dejal strokovnjak za boj proti terorizmu na institutu Hudson Mike Pregent. Po njegovem bi s temi informacijami ameriška in druge obveščevalne službe lahko dobile vpogled v mreže Islamske države.

Bagdadi ima sicer več bratov in sester, a po pisanju ameriškega časnika New York Times ni znano, ali so vsi med njimi živi.

Avgusta lani je bila druga sestra, katere identiteta ni bila razkrita, v Iraku obsojena na smrt. Bila je spoznana za krivo, da je borcem Islamske države nudila logistično podporo in pomoč.

Al Bagdadi je 26. oktobra umrl v bližini Idliba. Razstrelil je sebe in svoja dva otroka, ko so ga obkolile ameriške sile.