Dvodnevno iskanje

Izgubljena med valovi, njena edina hrana pa so bili bonbončki

G.G.
5. 11. 2019, 07.38
Posodobljeno: 5. 11. 2019, 11.26
Deli članek:

45-letna Novozelandčanka je dva dni blodila po Egejskem morju.

Grška obalna straža
Ko je Kushila Stein ostala brez vesla, se je znašla v veliki zagati.

Kushila Stein je prijatelju pomagala pri prevozu jahte iz juga Turčije do Aten. Med potovanjem se je odločila za popestritev. Z gumenjakom se je v petek odpravila do grškega otoka Folegandros. Na poti nazaj ji je veslo padlo v vodo, močan tok in veter pa sta jo odnesla na odprto morje.

Ko se Kushila do sobote zjutraj ni vrnila na jahto, je njen prijatelj poklical na pomoč. Začela se je iskalna akcija. Novozelandčanko je iskalo šest ladij, helikopter in podvodni dron.

Kushila je vklopila razum in tudi znanje o "morjeplovstvu". Medtem ko jo je morje nosilo po svoje, si je na glavo poveznila rdečo vrečo, da bi jo lažje opazili, isti cilj je zasledovala tudi s postavitvijo ogledala, s katerim je odbijala svetlobo. Ponoči se je ovila v plastične vreče, lakoto pa si je tešila s sladkarijami, bonbončki, saj drugega ni imela s sabo. Po dnevu naključnega plutja je na rob gumenjaka napisala materino ime in njene podatke, saj, kot je povedala kasneje, se je bala, da je ne bodo našli in da ne bo preživela.

Po 37 urah pa so jo našli. Njen gumenjak je bil na pol poti med Kreto in Folegandrosom. Odpeljali so jo v bolnišnico, bila je namreč povsem dehidrirana. New Zealand Herald poroča, da je ob prvem klicu materi povedala: »Ostal mi je še bonbon.«