Petek, dela prost dan

Microsoft testiral štiridnevni delovnik: zaposleni bolj produktivni in srečni

A.S.
5. 11. 2019, 07.38
Posodobljeno: 5. 11. 2019, 07.38
Deli članek:

Microsoft na Japonskem je avgusta na test postavil štiridnevni delovnik. Za 2300 zaposlenih je bil petek dela prost dan.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Štiriurni delovnik so pri Microsoftu na Japonskem testirali en mesec, projekt pa so poimenovali Work-Life Choice Challenge Summer 2019.

Vsem 2300 zaposlenim so pet tednov zapored odpisali delovne petke, ne da bi se njihova plača znižala. Skrajšan delovni teden pa je po podatkih britanskega časnika Guardian vodil k bolj produktivnim sestankom, zaposleni so bili bolj srečni, splošna produktivnost pa se je zvišala za kar 40 odstotkov. Podjetje se je prav tako odločilo, da bo zaposlenim subvencioniralo družinske počitnice v višini 825 evrov. 

»Delajte manj, počivajte in se veliko naučite,« je povedal predsednik in generalni direktor Microsofta na Japonskem Takuya Hirano. »Rad bi, da zaposleni vidijo, da lahko iste rezultate dosežejo z 20 odstotki manj dela,« je še dodal. Poleg višje produktivnosti pa omenjeni časnik izpostavlja tudi, da se je potrošnja elektrike v objektih Microsofta zmanjšala za 23 odstotkov, zaposleni pa so natisnili kar 59 odstotkov papirja manj. Kljub pozitivnim rezultatom, pa je šlo zgolj za preizkusno obdobje. Podatkov o tem, ali bo podjetje dela proste petke še kdaj uvedlo, ni.