Težko pričakovano deževje

VIDEO: Kmečka radost, ko se je po hudi suši končno odprlo nebo

S.R.
4. 11. 2019, 16.38
Posodobljeno: 4. 11. 2019, 21.57
Deli članek:

Avstralski kmetje imajo za seboj težke čase, saj so se soočali z eno najhujših suš v zadnjem času. Končno se je odprlo nebo.

YouTube
To je čakal.

Kmetje v delih avstralske zvezne države Novi Južni Wales so ta konec tedna dočakali, kar so nestrpno čakali že vso leto. Oblaki so na presušeno in od sonca ožgano zemljo spustili obilico vode. Čeprav te še zdaleč ni bilo dovolj, da bi odpravila vse posledice dolgotrajne suše, dolgoročna vremenska napoved pa ni kaj vzpodbudna, to ni potrlo avstralskega kmeta, ki se je naliva za nalivom veselil v slogu malega otroka. 

V mestu Bourke na skrajnem zahodu zvezne države, kjer je ta konec tedna zapadlo 94 milimetrov dežja, se je denimo prvič v 483 dnevih začel polniti jez, gladina reke Darling pa se je dvignila 1.7 metra. Padavine so razveselile tudi kmete v notranjosti zvezne države, medtem ko severna regija, kjer je suša najhujša, skorajda ni okusila dežja. 

Deževje je posledica več sistemov nizkega zračnega pritiska oziroma neviht, ki so se pomikale čez vzhod države. Veselje bo kratkotrajno, saj obeti niso nič kaj vzpodbudni, meteorologi namreč za bližnjo prihodnost napovedujejo visoke temperature in znova podpovprečno količino padavin.