Kaos

Smrtna nesreča z električnim skirojem izzvala prepoved vožnje po pločniku

B.K.
4. 11. 2019, 09.10
Posodobljeno: 4. 11. 2019, 09.16
Deli članek:

Singapur je prepovedal vožnjo z električnimi skiroji po pločnikih in drugih pešpoteh. Razlog? Številne hude prometne nesreče.

Profimedia
Singapurske pešpoti bodo odslej namenjene res samo pešcem.

Prometno stanje zaradi električnih skirojev je v Singapurju postalo neznosno. S torkom bo zato začela veljati nova zakonodaja, po kateri bo vožnja s skirojem po pešpoteh prepovedana. Kazni za kršitelje bodo segale do 2.000 singapurskih dolarjev, kar šteje dobrih 1.300 evrov, poroča tiskovna agencija Bloomberg.

Električni skiroji so namreč postali priljubljeno transportno sredstvo v tej gosto poseljeni mestni državici. To ni nenavadno, saj so cene avtomobilov tam vrtoglave. Hibridna Toyota Prius tam denimo stane skoraj 100.000 evrov. Hiter porast teh dvokolesnih vozil pa je s sabo prinesel zmedo in številne poškodbe, med njimi vsaj eno smrtno.

Septembra je tako v 65-letno kolesarko trčil 20-letni skiroist, v nesreči pa je kolesarka utrpela tako hude poškodbe glave, da je padla v komo in kasneje umrla.

Več ljudi je poročalo tudi o spontanih samovžigih baterij na skirojih med polnjenjem.

Singapurska vlada je že pred časom električne skiroje umaknila s cest, zada pa bo njihova vožnja dovoljena le še po kolesarskih stezah, kar bo verjetno vplivalo na njihovo priljubljenost.

Prepoved vožnje električnih dvokolesnikov po pešpoteh so sicer uzakonili že na Japonskem in v Franciji, prav tako se je za tovrstno prepoved odločilo že več mest v Združenih državah Amerike.