Svet

Do leta 2030 načrtujejo milijon polnilnih točk za električne avtomobile

S.R./STA
3. 11. 2019, 21.23
Deli članek:

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes sporočila, da je njena vlada okrepila prizadevanja za izgradnjo mreže polnilnih mest za električne avtomobile.

Profimedia
Angela Merkel

Do leta 2030 naj bi tako odprli milijon polnilnih točk za električne avtomobile, s čimer bi voznike spodbudili k nakupu teh avtomobilov, kar bi prispevalo k doseganju podnebnih ciljev. Hitra širitev zanesljivih in enostavnih polnilnih postaj po vsej Nemčiji je potrebna, da voznikom "omogoči zaupanje v nakup električnih avtomobilov", je poudarila Merklova. "Zato želimo do leta 2030 ustvariti milijon polnilnih točk in tudi industrija bo sodelovala pri tem," je napovedala.

V Nemčiji je trenutno 21.000 javnih polnilnih mest za avtomobile. Napoved je Merklova objavila dan pred sestankom predstavnikov avtomobilske industrije in vlade v Berlinu. V skladu z vladnim podnebnim paketom naj bi do leta 2030 na nemških cestah vozilo od sedem do 10 milijonov električnih avtomobilov.

Premagati morajo strah

Vlada kanclerke Merklove si je ambiciozen cilj povečati število polnilnih postaj na milijon zadala v okviru paketa ukrepov za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov v Nemčiji za najmanj 55 odstotkov do leta 2030 glede na leto 1990. Da pa bi to dosegli, prometno ministrstvo poudarja, da morajo vozniki najprej premagati strah pred polnilnimi mesti.

Ministrstvo naj bi v ponedeljek predstavilo načrt, ki bo prednostno določil namestitev polnilnih mest v trgovskih centrih in na bencinskih črpalkah ter lastnikom stavb olajšal njihovo postavitev tudi v podzemnih parkiriščih.