Tragična smrt v Amazoniji

FOTO: Avtohtono ljudstvo izgubilo bojevnika, ubili so ga gozdarji

S.R.
2. 11. 2019, 20.41
Posodobljeno: 3. 11. 2019, 08.49
Deli članek:

V amazonskem deževnem gozdu je pod streli »gozdarjev,« ki gozd sekajo nezakonito, padel gozdni čuvaj in pripadnih avtohtonega ljudstva Guajajara. Še eden je bil poškodovan.

Reuters
Paulo Paulino Guajajara je bil včeraj ubit.

Guajajara so s približno 20.000 člani eno največjih avtohtonih plemen v Braziliji, od leta 2012, ko so ustanovili skupino Čuvaji gozda, pa patruljirajo na obsežnem območju naravnega rezervata Arariboia.

Skupino pripadnikov avtohtonega ljudstva Guajajara, ki se je organizirala z namenom zaščite gozda, so v petek v naravnem rezervatu Arariboia iz zasede napadli oboroženi gozdni delavci, ki na območju izvajajo nezakonito sečnjo dreves, so danes za tiskovno agencijo Reuters povedale staroste tega plemena na severu Brazilije. V napadu je bil ubit Paulo Paulino Guajajara z vzdevkom Lobo (Volk), njegov prijatelj Laercio Guajajara je imel več sreče, saj mu je kljub poškodbam uspelo pobegniti.

Paulino Guajajara oziroma Lobo, ki je bil v 20. letu starosti in je imel enega sina, je še nedolgo tega spregovoril za Reuters. V septembrskem intervjuju je namreč pojasnil, da varovanje gozda pred vsiljivci postaja vse bolj nevarno, a da njegovi ljudje kljub strahu ne smejo popustiti. »Včasih me je strah, a moramo dvigniti glave in ukrepati,« je dejal. Danes ni več med živimi.

Reuters
Paulo Paulino Guajajara septembra, ko je še patruljiral po gozdu.

Umazani z njihovo krvjo

To je zgolj zadnji od incidentov v amazonskem deževnem gozdu, odkar je vajeti države v roke prejel Jair Bolsonaro, ki se je zaklinil, da bo zaščitena ozemlja, kjer živijo avtohtona ljudstva, odprl za interese gospodarstva in s tem utrl pot »gospodarskemu razvoju.« Vse od nastopa njegove predsedniške funkcije se v naravne rezervate podaja vse več gozdnih delavcev in rudarjev, ki s seboj prinašajo svoje nezakonite prakse, še poroča Reuters.

Reuters
Laercio Guajajara je napad preživel.

Kot so v včerajšnji izjavi za javnost pojasnili iz organizacije APIB, ki predstavlja večji del od približno 900.000 pripadnikov avtohtonih ljudstev v Braziliji, si je Bolsonarova vlada roke umazala s »krvjo avtohtonih prebivalcev.« Po njihovih navedbah brazilska vlada vestno zapira lokalne agencije za okolje in organizacije, namenjene zaščiti avtohtonih ljudstev, plemenom tako ne preostane drugega, kot da se pred invazijo branijo sama. »Povečanje nasilja na ozemljih avtohtonih ljudstev je neposredna posledica njegovih sovražnih govorov in ukrepov, ki ji je sprejel zoper naše ljudi,« so dodali. 

Brazilska policija je po lastnih besedah na kraj zločina poslala ekipo, ki bo incident preiskala, pri APIB pa so medtem dejali, da je truplo Loba še v soboto ležalo na mestu, kjer je bil v petek ubit.

Reuters
Paulo Paulino Guajajara septembra, ko je še patruljiral po gozdu.