zaradi selitve podnebne konference

Greta Thunberg išče prevoz čez Atlantik

J.P./STA
1. 11. 2019, 17.37
Posodobljeno: 1. 11. 2019, 20.57
Deli članek:

Švedska podnebna aktivistka Greta Thunberg zaradi selitve podnebne konference ZN iz Čila v Madrid išče prevoz čez Atlantik. "Izkazalo se je, da sem pol sveta prepotovala v napačni smeri," je 16-letnica zapisala na Twitterju in dodala, da mora zdaj najti možnost za prečkanje Atlantika novembra ter da bo hvaležna tistemu, ki bi ji pomagal.

Profimedia
Švedinja Greta Thunberg je postala navdih za množice okoljskih aktivistov po vsem svetu.

Letošnja podnebna konferenca ZN bi morala biti v Čilu, a je tamkajšnji predsednik Sebastian Pinera v sredo sporočil, da je zaradi protestov v državi ne bodo gostili. Španski premier Pedro Sanchez je v četrtek ponudil, da bi konferenco od 2. do 13. decembra lahko gostila španska prestolnica, kar je Okvirna konvencija ZN o podnebnih spremembah (UNFCCC) danes sprejela.

Thunbergova ne želi leteti z letali, ker ta z izpusti ogljikovega dioksida močno obremenjujejo okolje.

Podnebna aktivistka je zato avgusta preplula Atlantik na plovilu, opremljenem s sončnimi celicami in podvodnimi turbinami, ki omogočajo potovanje čez ocean brez ogljičnega odtisa, da se je lahko udeležila podnebnega vrha ZN v New Yorku 23. septembra ter podnebnih protestov v tem mestu.

Ustanoviteljica protestnega gibanja Petki za prihodnost je obiskala tudi Kanado in Mehiko, decembra pa se je nameravala udeležila okvirne konvencije ZN o podnebnih spremembah v čilski prestolnici Santiago de Chile, ki pa bo po novem v Madridu.