Svet

Trump kritiziral Johnsonov dogovor o brexitu

J.P./STA
1. 11. 2019, 12.11
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je v četrtek kritiziral dogovor o britanskem izstopu iz Evropske unije, ki ga je sredi oktobra z Brusljem sklenil britanski premier Boris Johnson. Poudaril je, da zaradi tega dogovora ZDA in Združeno kraljestvo ne bosta mogla skleniti trgovinskega sporazuma. Britanska vlada je dogovor branila.

Profimedia
Ameriški predsednik Donald Trump

"Mi želimo trgovati z Združenim kraljestvom in oni želijo trgovati z nami," je v pogovoru za britanski radio LBC povedal Trump. Vendar pa "zaradi določenih vidikov tega dogovora o brexitu to ni mogoče", je poudaril ameriški predsednik, ki se je pogovarjal z zagovornikom brexita Nigelom Farageom.

Trump, ki podpira britanski izstop iz EU, ni pojasnil, kakšne težave bi lahko zaradi dogovora nastale pri sklepanju trgovinskega sporazuma z Londonom, navaja britanski BBC.

Na Downing Streetu so v odzivu branili sporazum. Tiskovni predstavnik britanske vlade je poudaril, da dogovor o brexitu Londonu "zagotavlja ponoven nadzor nad našimi zakoni, trgovino, mejami in denarjem".

"V skladu s tem novim dogovorom bo celotno Združeno kraljestvo zapustilo carinsko unijo EU, kar pomeni, da lahko sklepamo svoje prostotrgovinske sporazume z državami po svetu, od katerih bodo imeli korist vsi deli Združenega kraljestva," je povedal.

Ameriški predsednik je ob tem napadel vodjo britanske opozicije Jeremyja Corbyna in Faragea pozval, naj se na predčasnih volitvah, ki bodo na Otoku 12. decembra, poveže z Johnsonom. "Corbyn bi bil tako slab za vašo državo," je dejal Trump. "Vaju z Borisom bi rad videl skupaj. To bi bila velika stvar," je povedal.

Vodja stranke Brexit je dejal, da bi podprl Johnsona, če bi opustil svoj "grozen dogovor".

Predsednik britanskih laburistov Jeremy Corbyn pa je v odzivu na Twitterju zapisal, da se "skuša Trump vmešavati v britanske volitve, da bi bil njegov prijatelj Boris Johnson izvoljen".

Johnson je sredi oktobra z EU sklenil nov dogovor o brexitu, ki pa mu ga ni uspelo spraviti skozi britanski parlament. Zato je predlagal predčasne volitve 12. decembra, ki jih je ta teden potrdil celoten parlament. V četrtek pa je zakon o razpisu volitev podpisala še britanska kraljica Elizabeta II., tako da je začel veljati.