11. novembra

Junckerja bodo operirali. Razlog? Anevrizma trbušne aorte

A.S./STA
31. 10. 2019, 21.30
Deli članek:

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker ima 11. novembra predvideno operacijo zaradi anevrizme, je danes v Bruslju potrdila tiskovna predstavnica komisije Mina Andreeva.

Reuters
Jean-Claude Juncker

64-letni Juncker naj bi se v petek poslovil s položaja, a bo njegova komisija nadaljevala delo do decembra zaradi zavrnitve nekaj komisarskih kandidatov nove komisije.

Juncker bo "11. novembra prestal operacijo zaradi zdravljenja anevrizme", je potrdila Andreeva. Juncker trpi za anevrizmo trebušne aorte.

Do operacije bo Juncker še opravljal svoje dolžnosti in bo med drugim naslednji teden vodil tedensko srečanje komisarske ekipe. Njegove dolžnosti bo v času odsotnosti opravljal podpredsednik Evropske komisije Frans Timmermans, Juncker pa pričakuje, da bo nazaj še pravočasno, da bo lahko predal posle svoji naslednici Ursuli von der Leyen.

Ciljni datum za začetek dela njene komisije je 1. december. Pred tem bo moral Evropski parlament zaslišati vse nove kandidate in na plenarnem zasedanju potrditi celotno Evropsko komisijo. Evropski parlament je namreč zaradi navzkrižja interesov zavrnil kandidata Romunije in Madžarske, nato pa je na zaslišanju padla še francoska kandidatka.

Juncker je sicer moral že avgusta zaradi zdravstvenih razlogov skrajšati počitnice v Avstriji. V Luksemburg so ga prepeljali na nujno operacijo, med katero so mu odstranili žolčnik.

Njegovo zdravje je bilo že v preteklosti večkrat deležno pozornosti javnosti. Na vrhu zveze Nato lansko poletje se je močno opotekal. Kot je pojasnil, je trpel zaradi išiasa in imel krče v nogah.

Anevrizma je s krvjo napolnjena izboklina na arteriji, ki lahko poči. Večina anevrizm nastane na aorti, srčni steni ali v možganih. Lahko gre za prirojeno stanje, lahko pa se razvije tudi zaradi vnetja žil, težke vnetne bolezni ali arterioskleroze. Če anevrizma poči, so lahko posledice tudi usodne.