12 letal v floti

Croatia Airlines v devetih mesecih s 6,4 milijona evrov čiste izgube

A.S./STA
31. 10. 2019, 20.12
Deli članek:

Hrvaški letalski prevoznik Croatia Airlines je v prvih devetih mesecih letos ustvaril 48,4 milijona kun (6,5 milijona evrov) čiste izgube, so danes sporočili iz družbe. Prihodki družbe, ki letos praznuje 30. obletnico delovanja, so se medtem v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za 1,4 odstotka.

Profimedia
Croatia Airlines

Dobiček iz drugega in tretjega letošnjega trimesečja ni zadostoval za kritje izgube, ki jo je družba ustvarila v času zimskega voznega reda, izhaja iz objave na spletni strani zagrebške borze.

Letala Croatia Airlines so med letošnjo turistično sezono redno povezovala Hrvaško s 30 mesti v 24 državah, večinoma iz Zagreba. Prepeljali so nekaj več kot 1,7 milijonov potnikov, kar je na ravni izpred enega leta. V rednem mednarodnem prometu so imeli za dva odstotka več potnikov, medtem ko so na rednih domačih in čarterskih linijah beležili nekaj manj potnikov.

Hrvaška vlada je v predlogu državnega proračuna za leto 2020, ki ga je sprejela danes, za stabilizacijo poslovanja družbe Croatia Airlines namenila 150 milijonov kun (20,2 milijona evrov). Odločitev o finančni injekciji letalskem prevozniku so odobrili sredi septembra, ko so povedali, da bodo iz tega naslova na račun Croatia Airlines že letos nakazali 100 milijonov kun (13,5 milijona evrov).

Pristojna hrvaška ministrstva imajo nalogo, da v sodelovanju z upravo Croatia Airlines do konca leta pripravijo načrt prestrukturiranja družbe, ki naj bi ga začeli izvajati najpozneje do 1. junija prihodnje leto. V Zagrebu pričakujejo, da bodo našli strateškega partnerja za nacionalnega letalskega prevoznika.

Croatia Airlines ima v floti 12 letal.