Grenfell

Po požaru v londonski stolpnici odkrili resne napake gasilcev

J.P./STA
30. 10. 2019, 17.44
Posodobljeno: 30. 10. 2019, 17.50
Deli članek:

V Veliki Britaniji so danes objavili poročilo o požaru v londonski stolpnici Grenfell leta 2017, v katerem preiskovalci ugotavljajo, da so londonski gasilci pri posredovanju naredili "pomembne sistemske napake".

Profimedia
Požar je zahteval 72 življenj.

"Ugotavljam številne resne napake v odzivu londonske gasilske brigade, tako v delovanju nadzorne sobe kot na samem kraju požara," je v poročilu o prvem delu preiskave zapisal vodja preiskovalcev Martin Moore-Bick. "Prav je, da se prizna, da je bila večina teh napak sistemskih," je dodal.

Po njegovih navedbah vodje intervencije niso bili usposobljeni, da bi ugotovili, da gori v zunanjem zidu visoke zgradbe, niti niso bili usposobljeni za odziv na to.

Londonska gasilska brigada je zavrnila očitke. O poročilu o požaru, ki je zahteval 72 življenj, so danes razpravljali tudi poslanci.

Poleg tega niso pripravili načrta evakuacije, kar je bila naloga brigade. Gasilci so prebivalcem stanovanjske zgradbe naročili, naj ne zapuščajo stanovanj. Nato jih je bilo treba vseeno evakuirati, a so se za to odločili prepozno, še piše v poročilu. Če bi jih evakuirali prej, bi lahko rešili več življenj, je v poročilu zapisal nekdanji sodnik.

Združenje svojcev žrtev požara Grenfell United je v odzivu zapisalo, da je "srce parajoče prebrati, da bi bilo lahko rešenih več naših ljubljenih, če bi bila zgradba evakuirana prej". Zahtevali so odstop in pregon vodstva brigade.

Nazanin Aghlani, ki je izgubila dva družinska člana, je povedala, da so nekateri gasilci pokazali "resno pomanjkanje zdrave pameti". "Če bi se požar danes ponovil, bi se to ponovilo," je povedala po poročanju britanskega BBC.

Pozvali so tudi k izpolnitvi priporočil, ki so jih podali preiskovalci. Med 46 priporočili so tudi izboljšave usposabljanja gasilcev in priprava nacionalnih smernic za evakuacijo visokih zgradb.

Poveljnica londonske brigade Dany Cotton je v odzivu sporočila, da ni strokovnih dokazov, ki bi podprli ugotovitve preiskave, da bi z evakuacijo lahko rešili življenja.

"Pozdravljamo priznanje vodje preiskave za srčnost, predanost in pogum gasilcev ob požaru," je povedala. "Vendar pa smo razočarani nad kritikami posameznih uslužbencev, ki so bili postavljeni v okoliščine, kot jih še ni bilo, in bili soočeni z nepredstavljivimi pogoji, medtem ko so skušali rešiti ljudi," je poudarila Cottonova.

V združenju gasilskih brigad pa so se ob tem vprašali, zakaj so najprej preučili delo gasilcev, ki so tvegali svoja življenja. Vlado pa so obtožili, da ni upoštevala opozoril ob prejšnjih požarih.

O poročilu o požaru so danes s premierjem Borisom Johnsonom razpravljali tudi britanski poslanci. Johnson je napovedal, da bo vlada ukrepala v skladu s priporočili preiskovalcev. Opozicija pa je konservativcem, ki so vladali tudi v času požara, očitala znižanje sredstev za gasilce.

Poročilo je sicer ugotovilo tudi, da je bila glavni krivec za hitro širjenje požara proti vrhu 24-nadstropne stolpnice fasadna obloga, ki jo je blok dobil med prenovo med letoma 2014 in 2016. V drugem delu preiskave se bodo osredotočili na samo zgradbo, fasadno oblogo ter vlogo lokalnih in državnih oblasti.

Požar je izbruhnil v zgodnjih jutranjih urah 14. junija 2017 v kuhinji stanovanja v četrtem nadstropju in se je hitro razširil po stolpnici. Življenje je izgubilo 71 ljudi, ena od stanovalk pa je kasneje zaradi požara rodila mrtvega otroka.