Svet

Bojijo se, da je bilo več sto koal živih zažganih

A.S.
30. 10. 2019, 09.42
Posodobljeno: 30. 10. 2019, 09.47
Deli članek:

Posledice požara so za te drevesne vrečarje hude.

Profimedia
Sumijo, da je umrlo več sto koal.

Požar okoli jezer Innes in Cathie, ki se nahajata na severu avstralskega Novega Južnega Walesa, je uničil 2000 hektarjev območja, vključujoč tudi primarni habitat koal. Zagorelo je, potem ko je blizu mesta Port Macquarie udarila strela. Sedaj pa so številni v skrbeh. Bojijo se namreč, da je v plamenih umrlo več sto rastlinojedih vrečarjev. Ognjeni zublji so namreč povsem uničili njihovo paritveno območje.

Predsednica bolnišnice za koale The Port Macquarie Koala hospital Sue Ashton je povedala, da gre za tragedijo. "Zaradi ognja so najverjetneje splezale na vrh drevesnih krošenj. Plameni so jih v takem primeru žive zažgali," je Ashtonova izrazila svojo zaskrbljenost.

Bolnišnici, ki lahko hkrati skrbi za 40 koal, je na pomoč priskočilo še 150 prostovoljcev, čeprav zaradi svoje varnosti še vedno ne morejo na območje. "Nihče ne more nadzorovati narave, a vlada žalost. Zelo nam je mar za koale," je še povedala predsednica. 

"Požar je še vedno aktiven, še nekaj časa ga ne bomo mogli omejiti," pa je izpostavil predstavnik gasilcev (NSW Rural Fire Service) Greg Allan

Koale sicer ne veljajo za ogroženo vrsto, kljub temu pa urbanizacija in uničevanje njihovega habitata grozita populaciji majhnih vrečarjev.