Ponovno

Medvedi, volkovi in risi so se vrnili na Irsko

B.K.
28. 10. 2019, 08.11
Posodobljeno: 28. 10. 2019, 09.38
Deli članek:

Zveri so se na Irsko vrnile po tem, ko jih je pred več stoletji človek tam iztrebil.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po tem, ko so na Irskem pred tremi stoletji iztrebili še zadnjega volka, medveda in risa, so se te tri živalske vrste znova vrnile na otok, kjer so nekdaj že bile avtohtone.

Zveri so namreč naselili na 23-arov veliki park v Donegalu, ki služi kot rezervat za divje živali in ki ga vodi Killian McLaughlin. Podpora naselitvi treh medvedov, ki so jih naselili iz Litve, treh volkov in risa je izjemna, pravi lastnik in upravnik parka. Interes za ogled zveri je bil velik že prvi dan po odprtju parka.

Zveri se zdaj prosto sprehajajo po ozemljih, ki so jih tisoče let nazaj naseljevali njihovi predniki. Tam srečujejo druge avtohtone irske živalske vrste, kot so srne, vidre in divji prašiči.

"Neverjetno je, da sem lahko izpolnil svojo dolgoletno željo in tem živalim ponudil zavetišče," je za irski časnik Independent dejal McLaughlin. "Ti rjavi medvedje in volkovi so bili nekdaj domači na Irskem. Hotel sem jih prepeljati sem, da bi ljudem pokazal, kaj smo izgubili in kako je iztrebljenje večno. Divji habitat Irske hitro propada. Upam, da bo obisk parka ljudi navdihnil, da bodo hoteli ohraniti živalske vrste, ki jih še imamo, a ki hitro izginjajo. Takšni sta denimo kuna zlatica in veverica."

V rezervatu se sicer nahaja še skupina opic, ki so edina neavtohtona vrsta, ki jo premore park.