Shamima Begum

Džihadistični nevesti grozita mučenje in smrt

J.P.
23. 10. 2019, 08.04
Posodobljeno: 23. 10. 2019, 08.06
Deli članek:

20-letnica se je hotela vrniti v Veliko Britanijo, a je ostala brez državljanstva.

Profimedia
Shamima Begum

Britanski notranji minister Sajid Javid je bil tisti, ki je Shamimi Begum odvzel državljanstvo, medtem ko je ždela v enem ob begunskih taborišč v Siriji. Njeni odvetniki zdaj vztrajajo, da 20-letna džihadistična nevesta varnih možnosti več nima. V Siriji ji namreč s smrtjo grozijo pripadniki Islamske države, saj se ji je odpovedala, v drugih državah pa ji grozita mučenje in usmrtitev.

Na britanskem notranjem ministrstvu se sicer branijo, da se je ogrozila sama, potem ko je zapustila Veliko Britanijo in se je v Siriji pridružila omenjeni teroristični združbi. Dodali so še, da ji pripada bangladeško državljanstvo, kar pa so v Daki, tamkajšnjem glavnem mestu, zanikali. Zabrusili so ji, da jo bodo obesili, če bo vstopila v državo.

Žirija za priseljevanje bo še ta teden presodila, ali ji bodo vrnili državljanstvo ali ne. Če morda predstavlja grožnjo nacionalni varnosti, bodo presodili na enem od prihodnjih zaslišanj.

Mama pri 16

Begumova je imela le 15 let, ko je februarja 2015 odpotovala v Sirijo. V Raki se je poročila z nizozemskim džihadistom Yagom Riedijkom in mu rodila tri otroke. Zdaj vztraja, da je bila žrtev posilstva, ker je imela le 16 let, ko je prvič zanosila. Pod vladavino Islamske države je živela tri leta, preden so jo letos našli v enem od begunskih taborišč pod upravo Kurdov. Februarja je dejala, da odločitve, da se pridruži Islamski državi, ne obžaluje, a da se hoče vrniti v Veliko Britanijo.