V senci tajfuna Hagibis

FOTO: Sedaj tudi formalno: japonski cesar zasedel prestol krizantem, na slovesnosti tudi Pahor

A.S./STA
22. 10. 2019, 07.59
Posodobljeno: 22. 10. 2019, 11.20
Deli članek:

Novi japonski cesar Naruhito je danes formalno zasedel prestol krizantem in se razglasil za cesarja. "Razglašam svoje kronanje doma in v tujini," je dejal na slovesnosti pred okoli 2500 visokih gostov iz skoraj 200 držav. Med njimi je tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Profimedia
Japonski cesar Naruhito in cesarica Masako

59-letni Naruhito je cesarske dolžnosti sicer prevzel že 1. maja, dan po abdikaciji svojega oče Akihita. Prenos prestola v najstarejši monarhiji na svetu pa se je končal danes z razglasitvijo Naruhita za cesarja.

Slovesnost je potekala večinoma v tišini, oglasili so se zgolj bobni ali gongi. Vrhunec je potem naznanil ritem bobnov in Naruhito, oblečen v obredno oblačilo v zlato-rjavi barvi, ki si ji jo sme nadeti samo cesar, je razglasil svoje ustoličenje na prestolu, imenovanem takamikura.

MZZ RS
Med gosti je bil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Takoj zatem je japonski premier Shinzo Abe trikrat vzkliknil "banzai!", kar pomeni "naj živi cesar".

Slovesnost bo potekala v senci katastrofalnega tajfuna Hagibis, ki je deželo vzhajajočega sonca prizadel pred dobrim tednom dni in terjal skoraj 80 življenj. Ker iskanje pogrešanih še poteka, nekateri prizadeti pa še vedno bivajo v zavetiščih, se je vlada odločila za odpoved enega glavnih delov slovesnosti - povorke v odprtem avtu, s katero bi se cesarski par predstavil javnosti.

Reuters
Slovesnost je potekala v senci katastrofalnega tajfuna Hagibis, ki je deželo vzhajajočega sonca prizadel pred dobrim tednom dni in terjal skoraj 80 življenj.

Reuters
Slovesnost je potekala večinoma v tišini, oglasili so se zgolj bobni ali gongi.