59-letni Naruhito je cesarske dolžnosti sicer prevzel že 1. maja, dan po abdikaciji svojega oče Akihita. Prenos prestola v najstarejši monarhiji na svetu pa se je končal danes z razglasitvijo Naruhita za cesarja.

Slovesnost je potekala večinoma v tišini, oglasili so se zgolj bobni ali gongi. Vrhunec je potem naznanil ritem bobnov in Naruhito, oblečen v obredno oblačilo v zlato-rjavi barvi, ki si ji jo sme nadeti samo cesar, je razglasil svoje ustoličenje na prestolu, imenovanem takamikura.

pahor, japonski cesar, slovesnost
MZZ RS
Med gosti je bil tudi slovenski predsednik Borut Pahor.

Takoj zatem je japonski premier Shinzo Abe trikrat vzkliknil "banzai!", kar pomeni "naj živi cesar".

Slovesnost bo potekala v senci katastrofalnega tajfuna Hagibis, ki je deželo vzhajajočega sonca prizadel pred dobrim tednom dni in terjal skoraj 80 življenj. Ker iskanje pogrešanih še poteka, nekateri prizadeti pa še vedno bivajo v zavetiščih, se je vlada odločila za odpoved enega glavnih delov slovesnosti - povorke v odprtem avtu, s katero bi se cesarski par predstavil javnosti.

japonski cesar, slovesnost
Reuters
Slovesnost je potekala v senci katastrofalnega tajfuna Hagibis, ki je deželo vzhajajočega sonca prizadel pred dobrim tednom dni in terjal skoraj 80 življenj.

japonski cesar, slovesnost
Reuters
Slovesnost je potekala večinoma v tišini, oglasili so se zgolj bobni ali gongi.