Varovanje naftnih polj

Nekaj ameriških vojakov ostaja v Siriji

A.S.
22. 10. 2019, 07.46
Posodobljeno: 22. 10. 2019, 14.43
Deli članek:

Ameriški predsednik Donald Trump je sprejel odločitev, da bodo nekatere ameriške vojaške čete ostale v Sirji, kljub temu, da je pred kratkim ukazal njihov umik. Peščica vojakov naj bi varovala naftna olja, medtem ko bodo drugi ostali blizu Izraela in Jordanije.

Reuters
Ameriški vojaki.

Trumpova odločitev, da umakne ameriške vojaške enote s sirsko-turške meje, je izzvala številne kritike. Kritični so bili tudi nekateri njegovi podporniki. Republikanec Mitch McConnell je med drugim potezo označil za »strateško napako«.

Ameriški predsednik je svojo odločitev, kljub očitkom, da je izdal kurdske sile, ki so pomemben člen v boju proti pripadnikom Islamske države, zagovarjal. »Izvolili so me, da pripeljem naše vojake nazaj domov,« je povedal ameriški predsednik in dodal, da sta državi Izraela in Jordanije ZDA prosili, da na »drugih območjih Sirije pusti nekaj vojaških čet«. Razlog? Med drugim tudi varovanje naftnih polj. 

Spomnimo: 

Turčija je obnovila letalske napade in topniško obstreljevanje kurdskih položajev na severovzhodu Sirije, kjer je bil zadnje mesece mir, sedaj pa se ponavlja podoba iz časa izbruha sirske državljanske vojne, ko več tisoč civilistov beži pred nasiljem.

Doslej je po podatkih britanskega časnika BBC svoje domove zapustilo že 300 tisoč ljudi. Trenutno velja premirje (izteče pa se danes) da bi kurdskim silam omogočili umik.