Kmetija groze ob vasici Ruinerwold

FOTO: Oče pred svetom skritih nizozemskih otrok pisal lasten evangelij, modroval o dobrem in zlem ter končno dobil obraz

S.R.
21. 10. 2019, 15.01
Posodobljeno: 21. 10. 2019, 15.23
Deli članek:

Primer o sektaškem očetu, ki je svojih šest otrok devet let skrival pred svetom, in njegovem avstrijskem pajdašu dobiva vse bolj čudaške tone.

Facebook/John Eagles
John Eagles med vadbo tai chija.

Nizozemska policija je konec tedna začela preiskovati novo zemljišče, ki je od kmetije v vasi Ruinerwold, kjer so prejšnji teden odkrili od sveta izolirano družino, oddaljeno približno deset kilometrov. Vse bolj kaže, da je bil 67-letni Gerrit-Jan van Dorsten, oče šestih otrok, ki so devet let bivali v skriti sobi na kmetiji, kar glavni protagonist, idejni vodja in tvorec njihovega prekletstva. 5,6 hektarjev veliko zemljišče, ki ga je policija zaprla za javnost in ga zdaj preiskuje, naj bi van Dorsten leta 1997 kupil za 42.000 evrov. Sin nekdanjega lastnika zemljišča je za nizozemski časnik AD pojasnil, da je van Dorsten tam želel postavili komuno. Gradbena dela so se že začela, a naj potem ne bi dobil dovoljenja. Dela so se ustavila, posestvo pa je začelo propadati. 

Profimedia
Na kmetiji v bližini vasi Ruinerwold so odkrili otroke, ki so bili devet let skriti pred zunanjim svetom.

Kaj točno se je v njegov glavi »dokončno prelomilo« leta 2009, zaenkrat še ni znano, a takrat je van Dorsten matični urad obvestil, da se je iz države izselil. Njegovi takratni sosedi so za nemški Bild dejali, da jim je potarnal, da se bo izselil v Romunijo, saj da ne prenese nizozemske vlade. V resnici se je nato z otroki preselil na zloglasno kmetijo ob Ruinerwoldu, ki jo je v tistem času že najemal drugi akter v zgodbi, 58-letni Avstrijec Josef Brunner. Oba sta osumljena nezakonitega odvzema svobode, goljufije in pranja denarja, pri čemer je Brunner že v priporu, van Dorsten, ki so ga prejšnji teden pridržali, pa bi moral pred preiskovalnega sodnika stopiti danes. 

Profimedia
Vstop na posestvo je še vedno prepovedan.

Pisal je evangelij 

Medtem ko so van Dorstenovi otroci leta živeli v popolni izolaciji, je bil sam zelo dejaven na spletu, kjer je vestno objavljal svojo lastno sveto resnico, danes poročajo nizozemski mediji. Pod psevdonimom John Eagles, kot je odkril nizozemski Volkskrant, je pisal nekakšen evangelij z imenom Eagle Rock Wiki, v katerem je med drugim sanjaril, kako lahko človeštvo premaga zlo, razglabljal o različnih verskih vprašanjih, čas preganjal s tai chijem ter delil raznorazne vsakdanje nasvete, povezane z vrtnarjenjem in kompostiranjem. Zakaj John Eagles? Van Dorsten si je ime John (Janez) kot kaže izposodil od apostola Janeza Evangelista, medtem ko priimek označuje orla (eagle), simbol rimske legije in vojaške moči. 

Facebook/John Eagles
Za psevdonimom John Eagles se domnevno skriva Gerrit-Jan van Dorsten.

V zvezi z njegovo prisotnostjo na spletu je morda najbolj zanimivo to, da nikoli ni omenjal svojih otrok, ki jih je vsa ta leta skrival pred svetom. Kot da ti sploh ne obstajajo. Kljub svojem obsežnem opusu na spletišču Eagle Rock Wiki in številnim objavam na facebooku vendarle ni uspel prodreti med širše občinstvo. Njegove visokoleteče »misli« so glede na všečke zanimale le peščico. Iz njegovih zapisov je razvidno tudi, da verjame v duhove, nadnaravne sile ter vojno med dobrim in zlom. Pod nekaj objav se je kot soavtor podpisal tudi neki Joseph Greenwood. Je to njegov pajdaš Josef Brunner? Tako vsaj menijo nizozemski mediji.