Pobegnili iz taborišč

V Siriji ujetih najmanj 60 britanskih otrok

A.S.
21. 10. 2019, 13.20
Posodobljeno: 21. 10. 2019, 14.46
Deli članek:

Vsaj 60 britanskih otrok (število je dvakrat višje, kot so sprva predvidevali) je ujetih v Siriji, potem ko so pobegnili iz taborišč pripadnikov Islamske države.

Reuters
Fotografija je simbolična.

Spomnimo:

Ponavlja se podoba iz časa izbruha sirske državljanske vojne, ko več tisoč civilistov beži pred nasiljem, za petami so jim turške vojaške sile. Iz kampov Islamske države so pobegnile številne družine pripadnikov te teroristične organizacije, med njimi tudi mnogi otroci. Pisali smo o dveh deklicah in dečku iz Londona, ki so se znašli v nevarnosti, primer trojice pa ni osamljen.

Po poročanju Guardiana je namreč vsaj 60 britanskih otrok ujetih na severovzhodu Sirije, številni štejejo manj kot pet let.  Njihovi starši so se prehodno pridružili Islamski državi (in umrli v spopadih). Starejši otroci, ki so živeli pod nadzorom skrajne skupine so bili priče številnim incidentom in grozljivim trenutkom, vključujoč obglavljenja. Po poročanju britanskega časnika pa so številni utrpeli tudi fizične poškodbe, medtem ko je represija zagotovo pustila negativne psihične posledice. »Otroci v Siriji, ki so uspeli pobegniti Islamski državi, so nedolžni,« je povedala Alison Griffin iz organizacije Save the Children in dodala: »Moramo jim omogočiti varno okolje in jih prepeljati v Veliko Britanijo«.

Evropska unija je že sprožila ukrepe za repatriacijo, tudi Velika Britanija ji sledi. V soboto so britanske oblasti potrdile, da je Rdeči križ začel s procesom preseljevanja otrok. Čeprav so pri Save the Children pozdravili odločitev britanskih oblasti, da poskrbijo za sirote pa organizacija opozarja na to, da je kar nekaj otrok še vedno s svojimi materami, »njihova življenja pa so prav tako nedolžna kot življenja tistih brez staršev«. 

Kaj storiti z osumljenimi islamskimi borci in njihovimi družinami, se, potem ko je predsednik ZDA Donald Trump iz Sirije umaknil ameriške vojake, sprašujejo številni. Njegova odločitev lahko vodi h kolapsu vzdrževanja varnosti v štirih glavnih taboriščih. Kurdi so že zapustili enega od teh, s tem pa je 800 ujetnikov ušlo.