Boj za neodvisnost

Slovenci smo Kataloncem "pravi heroji in vzor"

B.K.
20. 10. 2019, 21.01
Posodobljeno: 21. 10. 2019, 07.21
Deli članek:

Ko je špansko vrhovno sodišče zaradi pomoči pri organizaciji referenduma o neodvisnosti leta 2017 devet katalonskih voditeljev obsodilo na visoke zaporne kazni, so katalonski protestniki preplavili ulice.

Reuters
Katalonci so se na ulice pognali po tem, ko je špansko sodišče na dolge kazni obsodilo nekdanje katalonske politike.

V izgredih je bilo doslej ranjenih 579 ljudi, je sporočila katalonska ministrica za zdravje Alba Verges. 14 ljudi je moralo biti hospitaliziranih, štirje so oslepeli na eno oko, eden pa je v kritičnem stanju. Šlo naj bi za policista.

Protestniki trdijo, da so štirje ljudje vid delno izgubili zato, ker je policija v protestih uporabila gumijaste naboje. Ministrica je dejala, da je to nemogoče dokazati, a je poudarila, da je »jasno, kaj se v teh dneh dogaja«. Ob tem je spomnila, da je katalonski parlament uporabo gumijastih nabojev prepovedal in obsodila policijsko nasilje. »Mislim, da jih ne bi smeli več uporabljati, želimo policijo 21. stoletja,« je dodala.

O stanju v katalonski prestolnici smo se pogovarjali z Anjo Bohinc Bojetu, ki tam živi. Katalonija, sicer »prava evropska dama«, je v teh dneh »stičišče intenzivnih čustev,« pravi. »Po zaprtju nekdanjih katalonskih voditeljev, ki so bili obsojeni na višje kazni kot jih zakon veleva za kriminalce in pedofile, je Katalonija glasno skočila na noge in v en glas protestira ter ne namerava odnehati, dokler se situacija na spremeni. Ljudje se počutijo neslišane, zahtevajo spremembe, dialog, svobodo in govorijo o človekovih osnovnih pravicah. Po mestu se vsak dan v popodanskih urah prične vsesplošni protest, ki traja dolgo v noč. Ljudje ne uničujejo mesta, saj je njihov kruh, množično pa kurijo toaletni papir in smeti v metaforični znak čiščenja politične nesnage.« Mesto je ob tem polno policije, je še povedala in dejala, da prebivalci znajo poskrbeti zase: »Lokalci med seboj skrbimo drug za drugega, imamo aplikacijo kjer spremljamo lokacije in poteke demostracij, tako da smo lahko na varnem.« 

Anja ob tem poudarja, da smo Slovenci Kataloncem »pravi heroji in vzor,« zaradi naše uspešne osamosvojitve. »Ljudje navajajo Slovenijo kot spoštljiv vzor in nas imajo zelo radi. Ponekod v univerzah celo navajajo Slovenijo kot odličen primer mirne odcepitve.«