Ostro

Clintonovo označila za »kraljico vojnih hujskačev«

B.K.
19. 10. 2019, 11.38
Posodobljeno: 19. 10. 2019, 11.55
Deli članek:

Spopadli sta se dve ameriški Demokratki. Zaenkrat le besedno.

Profimedia
Tulsi Gabbard

Oster spor se je razvil med nekdanjo demokratsko predsedniško kandidatko Hillary Clinton in svežo kandidatko za demokratsko predsedniško nominacijo Tulsi Gabbard.

Gabbardova je nenavadna članica Demokratske stranke. V ameriškem Kongresu zastopa Havaje, služila je vojaški rok in bila nameščena v Iraku. Osredotoča se na vprašanja ekonomske enakosti in je glasen in seistematičen zagovornik protivojne in protiekspanzionistične politike.

Reuters
Hillary Clinton.

Tulsi je zato večkrat javno pozivala k umiku ameriške vojske iz bojišč na Bližnjem vzhodu, glasno pa je podprla tudi nedavno odločitev ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da iz Sirije umakne ameriške vojake. Gabbardova je prav tako pred leti obiskala sirskega predsednika Bašarja al Asada in javno izjavila, da je prav on legitimen voditelj Sirije – pozicija, ki je v popolnem neskladju z etablirano politiko Združenih držav Amerike.

Dolgoletna političarka in nekdanja kandidatka za predsednico Hillary Clinton je Gabbardovo zato označila skorajda za rusko agentko. Čeprav je ni označila z njenim imenom, je bilo vsem jasno o kom govori, ko je v četrtek izjavila, da imajo Rusi svojo »favoritinjo« med demokratskimi kandidati. »[Rusi] imajo kup sistemov in spletnih strani, ki jo podpirajo,« je dejala Clintonova, ki meni, da je Tulsi le nastavljena kandidatka, ki bi tako ali drugače pomagala Trumpu osvojiti še en mandat. Clintonova je sicer prepričana v veliko rusko zaroto. Že pred časom je predsedniško kandidatko Zelenih Jill Stein, ki je leta 2016 kandidirala kot tretja kandidatka, označila za »rusko naložbo«.

Profimedia
Tulsi Gabbard pripada demokratski stranki.

»Hvala, Hillary Clinton! Ti, kraljica vojnih hujskačev, utelešenje korupcije in poosebljenje gnilobe, ki je okužila Demokratsko stranko, si le prišla na plano,« je na twitterju v takojšenj proti napad šla Gabbardova. Spomnila je, da je deležna mnogih udarcev izpod pasu, medijske blokade in laži, že odkar je naznanila svojo kandidaturo. Dejala je, da se je vedno spraševala, kdo stoji za vsem tem. »Zdaj vemo – vedno si bila ti. Preko svojih odvodov in mogočnih zaveznikov med zasebnimi mediji in v vojnem stroju. Strah vas je grožnje, ki jo predstavljam jaz.«

Tulsi je na koncu dejala še, da je sedaj jasno, da je tokratna izbira demokratskega predsedniškega kandidata boj med njima dvema. Pozvala jo je, naj še enkrat kandidira za predsednico: »Ne skrivaj se strahopetno za svojimi agenti. Neposredno se udeleži tekme,« je zapisala.

Reuters
Hillary Clinton