Zadnji vrh

VIDEO: Juncker ob slovesu od novinarjev na robu solz

G.G./STA
18. 10. 2019, 18.25
Posodobljeno: 18. 10. 2019, 21.51
Deli članek:

Duhoviti Jean-Claude Juncker se poslavlja od položaja predsednika Evropske komisije.

Profimedia
Junckerjev značilni poljub, ki so ga deležni plešasti oziroma pobriti voditelji. Tokrat je bil dotika njegovih ustnic deležen stalni ciprski predstavnik pri EU Nicholas Emiliou.
Junckerja bo na predsedniškem položaju v komisiji nasledila Nemka Ursula von der Leyen, Tuska pa belgijski premier Charles Michel.

Juncker, ki je v svojem mandatu poskrbel tudi za zabavne vložke, je izpostavil, da je to njegov 148. vrh in da bo verjetno ostal edini, ki se lahko pohvali s takšno številko.

"Do konca življenja bom ponosen, da sem lahko služil Evropi," je dejal Juncker s tresočim glasom, na robu joka, in požel bučen aplavz. O svoji zapuščini ni hotel govoriti, češ da bi trajalo predolgo, če bi našteval vse svoje uspehe, če bi dodal še vse neuspehe, pa bi trajalo do jutra.

Predsedniku Evropskega sveta Donaldu Tusku, ki je bil te dni v Bruslju prav tako zelo čustven in ki se neuradno omenja kot morebiten naslednik vodje evropske desnosredinske stranke EPP Josepha Daula, se je zahvalil kot "prijatelju in sostorilcu".

Reuters
Dobra prijatelja, Donald Tusk in Jean-Claude Juncker.

Profimedia
Objem z Emmanuelom Macronom.