Vojna v Siriji

Turčija kljub prekinitvi ognja v napadu v Siriji ubila več ljudi

B.K./STA
18. 10. 2019, 14.30
Posodobljeno: 18. 10. 2019, 14.34
Deli članek:

Turška vojska je danes kljub prekinitvi ognja na severovzhodu Sirije izvedla letalske napade na položaje Kurdov, pri čemer je bilo ubitih devet ljudi, vključno s petimi civilisti, je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice.

Reuters
Kljub napovedani prekinitvi ognja, Turčija še vedno nadaljuje z obstreljevanjem sirskih obmejnih mest.

"Pet civilistov je bilo ubitih v turških letalskih napadih na vas Bab al Keir, vzhodno od Ras al Aina," je sporočil vodja observatorija Rami Abdel Rahman. V napadu so bili ubiti tudi štirje pripadniki Sirskih demokratičnih sil (SDF), v katerih večino predstavlja kurdska milica YPG, navaja observatorij, ki informacije zbira s pomočjo obsežne mreže virov na terenu.

Iz SDF so ob tem sporočili, da Turčija očitno krši prekinitev ognja. "Kljub dogovoru o prekinitvi bojev se napadi z letali in topništvom na položaje borcev, civilna poslopja in bolnišnico nadaljujejo," je dejal tiskovni predstavnik SDF Mustefa Bali.

Do napada je prišlo v času, ko je bil na poti v Ras al Ain konvoj 200 vozil, namenjenih evakuaciji tam ujetih civilistov.

Turčija je v četrtek po pogovorih ameriškega podpredsednika Mika Pencea s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom v Ankari pristala na petdnevno prekinitev ofenzive, če se bodo kurdske sile umaknile z "varnega območja" ob meji. Gre za 32-kilometrski pas ob turško-sirski meji. Prekinitev ognja je začela veljati v četrtek ob 22. uri po krajevnem času (ob 23. uri po srednjeevropskem).

Turčija je ofenzivo proti Kurdom na severovzhodu Sirije sprožila minulo sredo, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump odredil umik ameriških vojakov s tega območja. V tednu dni je bilo po podatkih observatorija ubitih 72 civilistov, 235 borcev SDF in 187 proturških borcev. 300.000 ljudi je bilo ob tem razseljenih znotraj Sirije.