Najbolj plodna ženska na svetu

FOTO: Do 36. leta povila 44 otrok, zdaj so ji preprečili, da bi tako nadaljevala

R.T.
18. 10. 2019, 08.28
Posodobljeno: 18. 10. 2019, 08.39
Deli članek:

Zdravniki so 39-letnici, ki se je drži vzdevek najbolj plodne ženske na svetu, nedavno zabičali, da tako ne gre naprej. 44 porodov je dovolj, zato so povlekli radikalno potezo.

Reuters
Mariam Nabatanzi

Danes 40-letno Mariam Nabatanzi iz Ugande, ki se ponaša z nenavadno velikimi jajčniki in ki je do svojega 36 leta povila že 44 otrok, so končno ustavili na njeni poti. Doletela jo je zdravniška prepoved nadaljevanja svojega neizmerno plodnega popotovanja. 

Nabatanzijeva, ki jo je družina v zameno za plačilo omožila pri 12 letih, je domnevno - število otrok ni sporno, se pa razlikujejo podatki o tem, koliko je bilo med njimi dvojčkov, trojčkov in četverčkov - šestkrat povila dvojčke, štirikrat trojčke, petkrat četverčke, s tem si je prislužila naziv »najbolj plodne ženske na svetu.« Prva dvojčka je rodila leto po poroki, ko je štela komaj 13 let. Pred tremi leti jo je zapustil soprog, odslej pa za svojih preživelih 38 otrok skrbi sama. 

Reuters
Pri Nabatanzijevih.

Družina živi v veliki revščini v štirih premajhnih kajžah, ki se nahajajo v vasici severno od ugandske prestolnice Kampale. Zdravniki se zdaj niso omejili zgolj na prepoved, saj so njihovi nasveti že v preteklosti naleteli na gluha ušesa. Poleg tega so ji že pred leti pojasnili, da ima nenavadno velike jajčnike, zato bi lahko imela zaradi kontracepcijskih tablet zdravstvene težave. Zdravniki so zdaj ukrepali kirurško. 

Stopnja rodnosti je v Ugandi zelo visoka. V primerjavi s svetovnim povprečjem 2,4 otroka na žensko je ta v Ugandi kar 5,6 otroka, Nabatanzijeva pa ima v državi največje gnezdo.