Protesti

Obdavčili so jim še Whatsapp, zato so preplavili ulice

B.K.
18. 10. 2019, 07.58
Posodobljeno: 18. 10. 2019, 09.26
Deli članek:

Protestniki v Libanonu so svojo jezo nad porazno gospodarsko situacijo izlili na ulicah.

Reuters
Protesti

Libanonska vlada je danes ukinila davek na klice preko aplikacije Whatsapp, le nekaj ur po tem, ko je zakon sprejela. Davek bi sicer klicatelje vsak dan stal slabih 20 evro centov.

Umik je odziv na nasilne proteste, ki so po sprejetju novega davka včeraj zvečer izbruhnili na ulicah prestolnice Bejrut.

Protestniki so zažigali zabojnike za smeti in gume, ter napadli vladno palačo. Ustavila jih je policija z uporabo solzivca. Šlo je za ene izmed najintenzivnejših protestov v državi zadnja leta.

Reuters
Razdejanje po nočnih protestih.

Kljub nemudni ukinitvi zakona pa protestniki niso zapustili ulic. Še vedno zahtevajo gospodarsko reformo, saj so cene goriva in hrane previsoke. "Hočemo službe, pravice, elektriko, vodo. Zahtevamo izobrazbo," je po poročanju nemške radiotelevizije DW dejal eden izmed protestnikov. Libanon je sicer ena izmed najbolj zadolženih držav v svetu.

Po podatkih Rdečega križa je bilo zaradi vdihovanja solzivca hospitaliziranih 22 protestnikov, 77 jih je bilo v protestih ranjenih. Notranje ministrstvo pa je zabeležilo 60 ranjencev med policisti.

Protesti pa naj bi terjali tudi dve smrtni žrtvi. Šlo naj bi za migrantska delavca, ki sta se zadušila, ko se je protestniški ogenj razširil na stavbo v kateri sta se nahajala.

Reuters
Protesti