Svet

Podpredsednik ZDA dosegel, da je Turčija ofenzivo prekinila

G.G./STA
17. 10. 2019, 21.32
Posodobljeno: 17. 10. 2019, 21.36
Deli članek:

Podpredsednik ZDA Mike Pence je sporočil, da sta se s turškim predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom dogovorila o prekinitvi ognja v Siriji.

Reuters
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan (levo) in ameriški podpredsednik Mike Pence.

Ameriški predsednik Donald Trump je omogočil turški napad na Kurde na severovzhodu Sirije z umikom ameriških vojakov z območja. Po začetku ofenzive 9. oktobra je nato uvedel sankcije proti Turčiji in pozval Erdogana, naj ustavi ofenzivo. V Ankaro pa je poslal Pencea in druge člane svoje vlade.

Dogovor je presenečenje, saj je Erdogan doslej javno zavračal vse pozive k premirju, zanemarjal sankcije in celo grozil evropskim državam z novim valom beguncev. Po petih urah pogovorov s Penceom pa si je, kot kaže, premislil.

"Obe državi sta se zavezali k mirni rešitvi in prihodnosti varnega območja, da na temelju mednarodnega sodelovanja zagotovita mir in varnost na tem mejnem območju Sirije," je v Ankari dejal Pence in dodal, da sta ZDA in Turčija zavezani porazu skrajne skupine Islamska država (IS) na severu Sirije, vključno z dogovorom o usklajevanju aktivnosti glede zaporov za pripadnike IS in vračanju razseljenih oseb na njihove domove.

V zameno dobil preklic sankcij

V zameno za zaustavitev ofenzive je Erdogan od ZDA dobil preklic sankcij. ZDA so se zavezale, da v naslednjih 120 urah ne bodo uvajale novih sankcij, ko pa bo ofenziva povsem sklenjena in bo oblikovano varno območje, pa bodo ukinjene tudi sedanje sankcije, ki prizadevajo tri ministrstva in 50-odstotne carine na uvoz jekla iz Turčije v ZDA.

Dogovor med ZDA in Turčijo med drugim predvideva, da se vojaške operacije lahko izvajajo le proti teroristom, ki v tem primeru niso opredeljeni. Za Turke so Kurdi teroristi, čeprav so se doslej borili z ZDA proti teroristom IS. Že v prvi točki ZDA izražajo razumevanje za turške varnostne skrbi na južni meji, kar je bil tudi razlog za ofenzivo proti Kurdom v Siriji. Turčija se v sporazumu zavezuje, da bo varovala življenja civilistov v svojem varnem območju, ki ga bo nadzirala pretežno turška vojska.

Trump je po najavi dogovora na Twitterju dogovor označil za odlično novico in se zahvalil Erdoganu. Zatrdil je, da bodo s tem rešili več milijonov življenj.

Turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu je potrdil, da bodo ofenzivo prekinili, dokler se kurdski borci ne bodo umaknili z območja. "Operacijo bomo prekinili, ne ustavili," je povedal novinarjem. Dodal je, da bo Turčija ofenzivo končala šele, ko se bodo kurdske milice popolnoma umaknile iz regije.