Člana sekte

Aretiran tudi oče od sveta izoliranih otrok! Sta bila z Avstrijcem Josefom v navezi?

G.G./STA
17. 10. 2019, 20.59
Posodobljeno: 17. 10. 2019, 21.48
Deli članek:

Počasi se sestavlja slika življenja na kmetiji v nizozemski vasi Ruinerwold. Kakšno vlogo je imel Avstrijec Josef Brunner, kakšno oče družine Jan Gerrit van Dorsten?

Reuters
Policisti so ob hiši našli koze, gosi in druge živali.
Policija je danes tudi potrdila, da so ob prihodu na kmetijo našli šest oseb, ki so navedle, da so družina, ki šteje očeta in šest otrok. 25-letnega sina na kmetiji, ki je predhodno zataval v bližnji bife, takrat ni bilo. Mama družine naj bi umrla leta 2004.

Policija preiskuje kmetijo in poskuša dognati, kaj se je tam dogajalo zadnjih devet let. Je 58-letni Avstrijec Josef Brunner v ujetništvu zadrževal 67-letnega Jana Gerrita van Dorstna in njegovih šest otrok, starih med 18 in 25 let? 

Pristojno sodišče na Nizozemskem je danes odredilo 14-dnevni pripor za mizarja Brunnerja, zvečer pa so aretirali še van Dorstna. Oba so osumili nezakonitega odvzema svobode. Sta torej delovala v navezi in otroke prepričala, da večino časa preždijo v hiši in čakajo na konec sveta?

Člana sekte?

Vse kaže, da bi lahko Brunner pripadal sekti v južnokorejski cerkvi zedinjenja, znani tudi kot Moonova sekta, poimenovana po njenem ustanovitelju Sun Myung-moonu. Cerkev zadinjenja je sicer zanikala, da bi bil Brunner njihov član, so pa potrdili, da je bil 80. letih minulega stoletja njihov član van Dorsten. Člani sekte naj bi stremeli k samozadostnosti, samooskrbi. Tudi na van Dorstnovi kmetiji so obdelovali vrt in gojili živali, redki prišleki pa so jih v zadnjih letih le redko videvali na prostem.

Nič kaj lepih besed o Josefu Brunnerju nima niti njegov brat Franz. Med drugim je povedal, da je njegov brat pripadal sekti, ki se ji je pridružil po služenju vojaškega roka. Tam naj bi tudi spoznal Gerrita. Takrat naj bi si vbil v glavo, da je "boljši od Jezusa", je povedal brat. Zapustil naj bi hčerki dvojčici in ju leta 2017 ignoriral, ko sta skušali stopiti v stik z njim. Ko mu je leta 2015 umrl oče, ni prišel na pogreb; ko je pred 18 meseci preminila še mama, se ni odzival na klice.

Profimedia
Prvotna poročila, da je družina bivala v kleti, so se izkazala za napačna. Živeli so v posebnem skritem prostoru.

Od van Dorstna že pred osmimi leti pobegnili trije otroci

Danes so se oglasili bratje in sestre Jana Gerrita. Za De Telegraaf so povedali, da so pred osmimi leti od Gerrita zbežali trije njegovi otroci. Zatekli so se do njihovih družin, ki do takrat niso vedele, da ima Gerrit več kot tri otroke. Sorodniki so namreč z Gerritom na njegovo željo že v osemdesetih letih prejšnjega stoletja prekinili stike in niso vedeli, kje živi. Še ob materini smrti leta 2017 niso uspeli najti Gerrita.