Vsa zakonita sredstva

Asad pravi, da bo sirska vojska odgovorila na "turško invazijo"

G.G./STA
17. 10. 2019, 16.35
Posodobljeno: 17. 10. 2019, 16.41
Deli članek:

Sirski predsednik Bašar al Asad je zagrozil, da se bodo turški ofenzivi na severovzhodu Sirije zoperstavili "z vsemi zakonitimi sredstvi"

Reuters
Sirska vojska je zavzela položaje na severovzhodu države.
To je Asadov prvi odziv, odkar se je na poziv tamkajšnjih polavtonomnih kurdskih oblasti na območje vrnila sirska vojska.

Turško ofenzivo je Asad obsodil kot agresijo. V pogovoru s svetovalcem iraškega premierja za nacionalno varnost Falehom al Fajadom je zagotovil, da bo Sirija nanjo "odgovorila in se ji zoperstavila v vseh njenih oblikah, kjerkoli v Siriji in z uporabo vseh zakonitih sredstev, ki so nam na voljo". Izpostavil je še, da je Sirija odgovorila na "očitno invazijo" Turčije v več krajih.

Od začetka turške ofenzive 9. oktobra je bilo na severovzhodu Sirije ubitih že več deset civilistov, 300.000 pa jih je bilo po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice prisiljeno zapustiti svoje domove.

Vlada v Damasku je v soboto s kurdskimi oblastmi na severovzhodu Sirije dosegla dogovor, v skladu s katerim se je sirska vojska namestila v več delih severa države, tudi v ključnih mestih kot sta Manbidž in Kobane. S tem je na območje prišlo največ sirskih vojakov, odkar so leta 2012 začeli obsežni umik iz regije.

Kurdske sile in sirska vojska se tako na nekaterih območjih skupaj borijo proti turški vojski.