"pošten in uravnotežen dogovor"

Dosežen dogovor o brexitu

J.P./STA
17. 10. 2019, 11.50
Posodobljeno: 17. 10. 2019, 13.02
Deli članek:

Pogajalci EU in Združenega kraljestva so dosegli dogovor o brexitu.

Reuters
Opisal ga je kot pošten in uravnotežen dogovor za EU in Združeno kraljestvo ter voditeljem članic unije priporočil, da ga podprejo (fotografija je arhivska).

"Kjer je volja, je dogovor. Imamo ga!" je tvitnil predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker. Opisal ga je kot pošten in uravnotežen dogovor za EU in Združeno kraljestvo ter voditeljem članic unije priporočil, da ga podprejo.

Podrobnosti bo zdaj na novinarski konferenci predstavil glavni pogajalec unije o brexitu Michel Barnier, ki bo pozneje popoldan o stanju poročal tudi voditeljem članic unije.

Voditelji naj bi popoldne najprej razpravljali o brexitu, nato pa o odnosih s Turčijo in širitvenih vprašanjih.

Johnson: Imamo sijajen nov dogovor, ki nam vrača nadzor 

Britanski premier Boris Johnson je potrdil, da je dosežen dogovor o brexitu. "Imamo sijajen nov dogovor, ki nam vrača nadzor," je sporočil prek Twitterja. Pozval je britanski parlament, naj dogovor na zasedanju v soboto podpre, da bi se tako lahko posvetili drugim prednostnim nalogam. A podpore med poslanci Johnson še nima zagotovljene.

Severnoirska stranka DUP, ki Johnsonovi manjšinski konservativni vladi zagotavlja večino v britanskem parlamentu, je namreč sporočila, da vztraja pri svojem predhodnem stališču glede dogovora.

Stranka je zjutraj sporočila, da ni zadovoljna z nekaterimi deli trenutnega predloga glede dogovora o brexitu. Kot so pojasnili, ne morejo podpreti predlogov glede carin in možnosti izrekanja Severne Irske glede dogovorjene ureditve. Nejasnosti po njihovih besedah ostajajo tudi pri vprašanju davka na dodano vrednost.

Johnson je sicer tik pred objavo sporočila o dogovoru zapustil Downing Street. Kmalu ga pričakujejo v Bruslju na srečanju voditeljev držav članic EU v Bruslju, ki bodo odločali o podpori dogovoru.

Barnier: Urejen brexit mogoče izvesti do konca meseca 

Urejen brexit je mogoče izvesti do konca meseca, kot je predvideno, je ocenil glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier ob predstavitvi dogovora o spremenjenem ločitvenem sporazumu in politični izjavi o prihodnjih odnosih, ki so ga danes dosegli pogajalci EU in Združenega kraljestva.

"Potrpežljivost je krepost. Brexit je šola potrpežljivosti," je uvodoma dejal Barnier, ki je dogovor ocenil kot "pravičen in uravnotežen" ter "najboljši možni".

Izpostavil je pomembno spremembo v odnosu do dogovora, o katerem so se dogovorili z bivšo britansko premierko Thereso May, in sicer da so pristali na odpravo spornega irskega varovala in ga zamenjali z novim pristopom.

Pravno besedilo dogovora je že javno objavljeno. Barnier je izpostavil štiri ključne elemente: Severna Irska ostane usklajena z omejenim naborom evropskih pravil glede blaga, Severna Irska ostane v carinskem območju Združenega kraljestva, ustrezno je rešeno vprašanje davka na dodano vrednost in dogovorjeno je vprašanje vloge severnoirskih oblasti.

Združeno kraljestvo bo lahko uveljavljalo britanske carine za proizvode za tretje države, če ne bo obstajalo tveganje, da vstopijo na enotni trg. Če bo to tveganje obstajalo, bo treba uporabiti carine EU, je pojasnil Barnier.

Glavni pogajalec ocenjuje, da je urejen brexit mogoče izvesti do konca meseca, kot je predvideno. Tudi na vprašanje, ali verjame, da bo po vsem burnem dogajanju na Otoku v minulih letih britanski parlament potrdil ta dogovor, je kljub dosedanjih slabim izkušnjam odgovoril pritrdilno.

Z dogovorom je pogajalcem uspelo zavarovati integriteto notranjega trga in velikonočni sporazum, kar je bilo za unijo ključno, je izpostavil Barnier.