Preiskava uboja srbskega politika

Sto kosovskih specialcev iskalo srbskega kriminalista

G.G.
16. 10. 2019, 09.50
Posodobljeno: 16. 10. 2019, 09.55
Deli članek:

Posebne enote kosovske policije so zgodaj zjutraj vdrle v severni, srbski del Mitrovice.

Klan Kosova / Screenshot
Kosovski policisti pred preiskavami stanovanj.

V bliskoviti akciji se je okoli 100 pripadnikov posebnih policijskih enot pripeljalo z oklepnimi vozili in vdrlo v stanovanje kriminalista Rada Basara, ki je vodil preiskavo uboja Oliverja Ivanovića, nekdanjega srbskega državnega sekretarja za Kosovo.

Kosovski policisti so prijeli še eno osebo, po poročanju spletnega portala Kosovapress pa so lovili še Željka Bojića, šefa policijskih enot na severu Kosova.

Vodja srbskega vladnega urada za Kosovo Marko Đurić je za Blic povedal, da je bil glavna tarča Bojić. Kosovski policisti so vdrli v njegovo stanovanje in ga razmetali. Ker niso našli Bojića, so odpeljali njegovega sina Vasilija. Po Đurićevem mnenju je akcija del načrta kriminalizacije Srbov, ki jih želijo okriviti za umore in druga kazniva dejanja. Kosovski mediji medtem pišejo, da so Bojića iskali zaradi prikrivanja dokazov v primeru preiskave uboja Oliverja Ivanovića, vpletena pa naj bi bila tudi v organizirani kriminal.

Oliverja Ivanovića so januarja 2018 sredi belega dneva ubili še danes neznani napadalci. Ivanović je veljal za kritičnega politika do politike Beograda in Prištine.