Pobegnilo 190 tisoč ljudi

Število žrtev turške ofenzive narašča, umrla tudi dva novinarja

A.S./STA
15. 10. 2019, 16.36
Posodobljeno: 15. 10. 2019, 16.47
Deli članek:

Med turško operacijo na severovzhodu Sirije sta bila v nedeljo ubita dva novinarja, je danes sporočila organizacija Novinarji brez meja (RSF).

Reuters
Civilista na ulici, tik po enem izmed zračnih napadov.

Ob tem so ostro obsodili napade, ki jih na območju izvaja turška vojska, in Ankaro pozvali k spoštovanju resolucije Varnostnega sveta ZN o zaščiti novinarjev v oboroženih konfliktih.

V letalskem napadu na konvoj s civilisti sta bila v nedeljo ubita dopisnik kurdske tiskovne agencije Hawar News in dopisnik švedsko-kurdske televizije Cira TV, je na spletni strani sporočila organizacija. Še najmanj osem drugih novinarjev različnih medijev pa je bilo pri tem poškodovanih.

"Severovzhodna Sirija lahko izgubi svoje novinarje in postane črna luknja za novice in informacije, če turške in sirske oblasti ne storijo vsega, kar je mogoče, da bi zagotovili njihovo varnost in jim omogočili delo," je sporočila Sabrina Bennoui, ki je pri RSF pristojna za Bližnji vzhod.

Turčija je pred skoraj tednom dni na severu Sirije sprožila vojaško ofenzivo proti kurdski milici YPG, češ da je ta povezana s prepovedano Kurdsko delavsko stranko (PKK). Posredovanje je deležno mednarodne kritike. Po podatkih ZN je od začetka ofenzive z domov pobegnilo že najmanj 190.000 ljudi, ubitih naj bi bilo najmanj 70 civilistov.

Rusija poudarja, da ne bo dovolila spopadov sirske in turške vojske v Siriji

Rusija ne bo dovolila, da bi v Siriji prišlo do spopadov med sirsko in turško vojsko, ki izvaja ofenzivo proti Kurdom na severovzhodu Sirije, je danes dejal posebni odposlanec ruskega predsednika za Sirijo Aleksander Lavrentjev. Turško operacijo je označil za nesprejemljivo. Sirska vojska je medtem prevzela nadzor v mestu Manbidž.

Lavrentjev, ki ruskega predsednika Vladimirja Putina spremlja na obisku v Abu Dabiju, je poudaril, da spopadi med sirsko in turško vojsko niso v interesu nikogar in da bi bili nesprejemljivi.

"Ne bomo dovolili, da bi se to zgodilo," je zagotovil.

Poudaril je, da Rusija turške ofenzive ne podpira. Nasprotno, stalno je Ankaro pozivala k zadržanosti, je dejal.

Dodal je, da je stališče Moskve, da bi sirsko mejo morala varovati sirska vladna vojska in zato ni bila nikoli naklonjena ali podprla ideje o namestitvi turške vojske ali oborožene sirske opozicije na meji.

Opozoril je še, da bi lahko turška ofenziva spodkopala medversko sožitje na severu Sirije. Po njegovem ne bi z naklonjenostjo sprejeli namere Turčije, da na to območje, kjer prevladujejo Kurdi, Arabci in sunitski muslimani, preseli sirske begunce iz drugih delov Sirije.

Potrdil je tudi, da so pogovori med predstavniki Kurdov in sirske vlade potekali tudi v ruskem vojaškem oporišču v Siriji.

Kurdske oblasti na severu Sirije so se v nedeljo z vlado v Damasku dogovorile o sodelovanju sirske vojske pri obrambi pred turško ofenzivo. Sirska vojska je v ponedeljek nato že prispela na sever države, danes pa je po navedbah Moskve prevzela nadzor v strateško pomembnem mestu Manbidž in njegovi okolici.

V njem je bila nazadnje leta 2012, saj je bilo mesto do lani trdnjava skrajne Islamske države (IS). Kurdske oblasti mesto, ki leži okoli 30 kilometrov južno od meje s Turčijo, nadzirajo od junija lani.

Da je sirska vojska prevzela nadzor v Manbidžu, je danes potrdila tudi mednarodna koalicija proti IS, ki jo vodijo ZDA. Potrdila je, da je danes prostovoljno zapustila mesto. Sirska vojska je nadzor nad mestom prevzela, da bi preprečila napad turške vojske.

Velika Britanija začasno ustavila izvoz orožja v Turčijo

Velika Britanija je danes sporočila, da bo zaradi turške ofenzive proti Kurdom na severu Sirije začasno ustavila izvoz orožja v Turčijo. Zunanji minister Dominic Raab je v parlamentu dejal, da vlada ne bo izdala dovoljenj za izvoz orožja, ki bi ga Ankara lahko uporabila v ofenzivi.

Raab je dodal, da turška operacija resno spodkopava varnost in stabilnost v regiji in da ji je London nasprotoval od začetka.

"To ni akcija, ki bi jo pričakovali od zaveznice, je lahkomiselna in kontraproduktivna, in gre na roko Rusiji in režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada," je izpostavil.

O razmerah se je danes v Londonu z britanskim premierjem Borisom Johnsonom pogovarjal generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Po pogovoru je dejal, da odločitev več članic Nata za začasno ustavitev izvoza orožja v Turčijo kaže na to, da so mnoge zaveznice v Natu zelo kitične in da obsojajo turško operacijo.

Za začasno ustavitev izvoza so se pred Londonom odločile še številne turške zaveznice v Natu in EU, med drugim Nemčija in Francija.