Skrivaje čakali sodni dan

VIDEO: Šok na Nizozemskem, otroci brez stika z zunanjim svetom najmanj devet let živeli v kleti kmetije

R.T.
15. 10. 2019, 14.08
Posodobljeno: 16. 10. 2019, 08.48
Deli članek:

Nizozemska policija je na osamljeni in domnevno »zapuščeni« kmetiji odkrila moškega in domnevno njegovih šest odraslih otrok, ki so živeli v kleti in »čakali na sodni dan.«

YouTube
Kmetija, kjer so se skrivali.

Prebivalci vasice Ruinerwold v nizozemski provinci Drenthe so v ponedeljek doživeli šok. Vaško gostilno je včeraj obiskal moški, za katerega se je pozneje izkazalo, da je najstarejši sin v družini, ki že najmanj devet let živi v osami.

25-letnik je bil oblečen v stara in raztrgana oblačila, imel je dolge lase in brado. »Videti je bil zelo zmedeno. Naročil je pet piv in jih spil. Začela sva se pogovarjati, pa mi je povedal, da je zbežal od doma in da potrebuje pomoč. Takrat smo poklicali policijo,« je za lokalni portal RTV Drenthe pojasnil vaški birt Chris Westerbeek. Pojasnil mu je tudi, je še opisal Westerbeek, da že devet let ni bil med ljudmi ter da ima pet bratov in sester, ki vsi živijo v enakih razmerah v kleti na kmetiji. Dodal je, da je najstarejši med sorojenci in da želi temu načinu življenja narediti konec, brate in sestre pa rešiti. Nikoli ni hodil v šolo, je še povedal.

Po prijavi se je na teren odpravila policija. Naleteli so na navidezno zapuščeno kmetijo, ki je imela okna zabita z deskami. Za omaro v dnevni sobi so odkrili skrivno stopnišče, ki je vodilo v klet. V kleti so nato naleteli na 58-letnega moškega in njegovih preostalih pet otrok, starih od 16 do 25 let. Moški je ležal na postelji, domnevno pa naj bi ga pred nekaj leti prizadela možganska kap, poročajo nizozemski mediji. Zaenkrat ni znano, kaj se je zgodilo z mamo, policija je namreč še vedno na začetku preiskave, 58-letnik pa z njimi ne želi sodelovati. Kot vse kaže, je bila družina povsem samozadostna. Imeli so vrt, kozo in nekaj gosi.

Po navedbah nizozemskih medijev je bil najbližji sosed prepričan, da 58-letnik na kmetiji živi povsem sam. Prav tako ni znano, kakšno je zdravstveno in duševno stanje otrok, ki naj ne bi imeli nobenega stika z zunanjim svetom, pri čemer naj se sploh ne bi zavedali, da obstajajo tudi drugi ljudje. Policija jim je našla začasno nastanitev, celotno območje okoli kmetije pa so zaradi preiskave zaprli za javnost. »Ostaja veliko odprtih vprašanj,« so pojasnili pri policiji, kjer trenutno niti ne vedo zagotovo, ali je 58-letnik sploh oče šestih otrok.