Svet

Glede brexita vidijo žarek svetlobe na koncu predora

G.G./STA
15. 10. 2019, 11.25
Posodobljeno: 15. 10. 2019, 11.26
Deli članek:

Za urejen izstop Velike Britanije iz EU je vse manj časa. Glavni pogajalec EU o brexitu Michel Barnier pravi, da je pot do dogovora vse težja in težja.

Reuters
"Skrajni čas je, da dobre namene spremenimo v pravno besedilo," je opozoril Michel Barnier.
Bolj se bliža konec meseca, verjetnejši je scenarij brexita brez dogovora. To bi bila "katastrofa", je danes v Luksemburgu ocenil nemški državni sekretar za evropske zadeve Michael Roth.

Barnier je poudaril, da mora biti dogovor dober za vse, za celotno Združeno kraljestvo in za celotno EU.

Iz Luksemburga sicer danes ni pričakovati posebnih novic, čeprav se čas izteka, saj je brexit, ki sta ga unija in Britanija zaradi razmer na Otoku že dvakrat preložili, načrtovan konec meseca.

Finski premier Antti Rinne je v ponedeljek v Helsinkih ocenil, da je skoraj nemogoče doseči dogovor o brexitu pred zasedanjem voditeljev članic unije konec tedna in da je potrebnega več časa, kar pomeni pogajanja tudi po vrhu.

V Bruslju so sicer konec minulega tedna izpostavili premik v pogovorih o brexitu, ki so ga ponazorili z metaforo z "vstopom v predor". V bruseljskem žargonu to pomeni, da se pogajanja intenzivirajo, saj obe strani vidita vsaj žarek svetlobe na koncu predora.

Kakršen koli dogovor pogajalcev obeh strani morata sicer potrditi še oba parlamenta - britanski in evropski. Če bi pogajalci dogovor dosegli in bi zmanjkalo časa za njegovo potrditev, bi bila po neuradnih navedbah mogoča kratka "tehnična" preložitev.