Sicer je povsem zdrav

FOTO: Saša se je rodil brez oči in je na svetu edinstven, zdaj išče topel dom, mamici je v preveliko breme

R.T.
15. 10. 2019, 09.30
Posodobljeno: 15. 10. 2019, 15.22
Deli članek:

Mali Aleksander je eden treh znanih primerov otrok na svetu, ki so se rodili povsem brez oči. Sicer pa naj bi bil popolnoma zdrav.

usynovite.ru
Saša bržkone nikoli ne bo videl.

Aleksander K. oziroma Saša, kot ga kličejo, se je aprila rodil v sibirskem mestu Tomsk. A Saša takrat ni pokukal v svet, rodil se je namreč brez oči. Sindrom anoftalmije z mutacijo na genu Sox2 »Sox2 anophthalmia syndrome« je že sam po sebi redek, a se otroci v večini primerov rodijo z vsaj delno razvitim očesnim tkivom. Mama, katere imena lokalni mediji niso razkrili, je za njegovo redko, a hudo obliko invalidnosti izvedela šele v pozni nosečnosti, glede na vse okoliščine pa se je odločila, da zanj ne bo mogla skrbeti. Kot poroča Siberian Times, je sama odraščala v sirotišnici, a kljub temu meni, da mu ne bi uspela nuditi vse potrebne pomoči. Zato ga je dala v posvojitev.

Profimedia
Mali Saša išče dom.

Cisti mu bodo odstranili

Zdravniki razen te telesne invalidnosti pri Saši niso ugotovili nobene motnje v razvoju in so ga opisali kot »popolnoma zdravega,« zaradi česar naj bi bil na svetu edinstven. Z njim vred so namreč do zdaj zabeležili samo tri primere otrok, ki so se rodili povsem brez oči, Saša pa naj bi bil med njimi edini, ki nima tudi drugih, težjih zdravstvenih težav. V predelu nad očmi so zdravniki sicer odkrili dve benigni cisti, a ju bodo kmalu odstranili, zanj pa naj ne bi predstavljali dolgoročnih težav. Kot je pojasnila zdravnica Tatjana Rudnikovič, je Saša prestal vse običajne preglede in teste, ki jih uporabljajo tudi za druge otroke njegove starosti, ter da je z njim »vse v redu.«

Profimedia
Mali Saša išče dom.

Saša se je nedavno vrnil iz Sankt Peterburga, kjer so mu kirurgi v očesni votlini uspešno vsadili majhni kroglici, očesni protezi, ki bosta poskrbeli, da njegov obraz ne bo postal deformiran. Umetni očesi mu bodo morali v prvih letih njegovega življenja vsakih šest mesecev nadomestiti z novima, nekoliko večjima. Saša najverjetneje nikoli ne bo videl, pojasnjujejo zdravniki.

Profimedia
Mali Saša išče dom.

Profimedia
Mali Saša išče dom.