Donald Trump je odločitev o umiku ameriških vojakov iz Sirije sporočil v nedeljo, potem ko se je po telefonu slišal s turškim kolegom Recepom Tayyipom Erdoganom. Ta je turško vojsko na meji zbiral že več dni, v sredo pa je vojska prečkala mejo pri sirskem mestu Tal Abjad in začela z invazijo.

Teden dni po Trumpovi odločitvi se je razmerje sil v Siriji in okolici bistveno spremenilo. Turška vojska je doslej zasedla več naselij in vasi ob mestih Tal Abjad in Sere Kanje, s čimer je mesti obkolila in si tako zagotovila premoč pri obleganju. S terena prihajajo konflikte informacije o tem, kako daleč je turška vojska resnično prodrla, a vse kaže, da je Tal Abjad že padel.

Sirska vojska že vstopila na kurdska območja

To je posledica velikanske premoči turške vojske, predvsem v obliki težkega topništva in zračne podpore. Kurdsko prebivalstvo na južni strani meje je moralo vzeti pot pod noge in pobegniti v zaledje, kamor turški izstrelki ne sežejo. Oborožene sile trenutno de facto avtonomne regije na severovzhodu države, znane pod imenom Sirske demokratične sile (SDF), so turški napad same odbijale vse do nedelje zvečer, ko je v javnosti odjeknila še pred kratkim nezamisljiva novica – predstavniki SDF in Sirske arabske vojske so dosegli dogovor.

Sirska vojska, zvesta administraciji v Damasku, je do danes vstopila na več območij, ki so bila doslej pod nadzorom SDF. O večji prisotnosti poročajo v mestu Manbiž na zahodni strani Evfrata, vojaki so vstopili tudi v mesti Ajn Isa in Al Hasaka, ter v Rako, nekdanjo prestolnico Islamske države, ki so jo leta 2017 osvobodile SDF.

Dogovor zgolj zasilen, a postavljen v smeri politične rešitve

Dogovor med SDF in sirsko vojsko je bil sprejet v sredo, v vojaški bazi Hmejmim na zahodu Sirije. Prisotni so bili tudi predstavniki Rusije, ki v sirski državljanski vojni sodeluje na povabilo Damaska. Natančne informacije še niso znane, oris dogovora pa je danes predstavil politik iz vrst vodilne kurdske Stranke demokratične zveze (PYD) Aldar Khalil. Po njegovih besedah, kakor jih povzema portal Rojava Information Center, dogovor med Damaskom in SDF predvideva napotitev sirske vojske na mejo s Turčijo od mesta Derik oziroma Al Maliki do mesta Sere Kanje ter od mesta Tal Abjad do mesta Manbiž. SDF naj bi boj prevzele med mestoma Tal Abjad in Sere Kanje, kjer tudi potekajo najintenzivnejši spopadi s turško vojsko. Morebitna zapora zračnega prostora, h kateri SDF poziva že od začetka invazije, ni bila omenjena.

sirija oktober 2019
Wikipedia
Sirija, oktobra 2019. Rumeno: nadzor SDF, zeleno: nadzor Turčije in sirskih upornikov, rdeče: nadzor Damaska. Sirska vojska naj bi nadzorovala prekinjeno linijo označeno z modro barvo.

Dogovor naj bi vseboval tudi strinjanje o tem, da sirska vojska po zaključku operacij na tem delu meje vstopi na skrajni severozahod države v regijo Afrin, ki jo od januarja 2018 prav tako okupira Turčija.

Khalil je ob tem zagotovil, da se glede administracije in varnosti v mestih ne bo zaenkrat spremenilo nič, saj se dogovor nanaša samo na mejna območja. Še vedno naj bi v mestih tako veljala pravila, ki so veljala doslej, in ne sirska zakonodaja. A dogovor iz Hmejmima naj bi predstavljal tudi korak naprej do končne politične rešitve v Siriji, je še dejal Khalil.

Prihodnost prebivalstva severne in severovzhodne Sirije je tako še naprej negotova. Avtonomna administracija severne in vzhodne Sirije (NES), ki predstavlja vodilni organ območij pod nadzorom SDF, je v preteklih letih zagotavljala demokratično in samoorganizirano družbo med vojnimi frontami v državi. Njena pogajalska izhodišča za dogovor z Damaskom pa so po umiku ameriških zaveznikov šibka. Kurdski voditelji ob tem poudarjajo, da je zaščita ljudi na tem območju njihova prioriteta, politični cilji so zato podrejeni tej skrbi.