trgovinske bitke

Vino, sir in olive: ZDA bodo uvedle visoke carine na evropske artikle

B.K.
14. 10. 2019, 11.32
Posodobljeno: 14. 10. 2019, 11.41
Deli članek:

Svetovna trgovniska organizacija (WTO) je Združenim državam Amerike prižgala zeleno luč za uvedbo carin na uvoz iz Evropske unije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

ZDA so pri svetovni trgovinski organizaciji dobile zeleno luč za uvedbo carin na uvoz produktov iz držav članic Evropske unije, poroča ameriška televizija CNBC. Ameriška administracija tako v rokah drži 7,5 milijard dolarjev težko orožje, ki bi lahko gospodarstva evropskih držav pahnilo v recesijo.

Ameriške oblasti so carine pripravile kot odgovor na domnevno nepoštene subvencije evropskemu proizvajalcu letal Airbus, ki naj bi že več desetletij škodovale ameriškemu gospodarstvu.

Če se strani tik pred zdajci ne bosta dogovorili za drugačno rešitev spora, bo Washington v petek oznanil uvedbo visokih carin na mnoge proizvode držav članic EU. Med njimi so škotski viskiji, francoska vina, italijanski siri in španske olive.

Francoski finančni minister Bruno Le Maire je sicer prejšnji teden že opozoril, da bo Evropska unija na morebitne carine odgovorila s protiukrepi. EU so namreč, prav tako kot ZDA, na WTO naslovile tožbo proti ameriškim subvencijam proizvajalcu letal Boeing. Če bo odločitev organizacije enaka kot pri ameriškem primeru, bo EU dobila zeleno luč za uvedbo morda še višjih carin na uvoz iz ZDA.