Lokalne volitve

Orban v madžarski prestolnici doživel hud udarec

S.R./STA
14. 10. 2019, 08.44
Posodobljeno: 14. 10. 2019, 08.48
Deli članek:

Madžarski opoziciji je na nedeljskih lokalnih volitvah uspel veliki met. Vladajoči konservativni stranki Fidesz premierja Viktorja Orbana je namreč odnesla županski položaj v Budimpešti.

Reuters
Gergely Karacsony

Po preštetih več kot 92 odstotkih glasov je opozicijski kandidat Gergely Karacsony osvojil 50,6 odstotka glasov, dosedanji župan iz Fidesza Istvan Tarlos pa 44,3 odstotka. 

44-letni Karacsony je bil skupni kandidat socialistov (MSZP), Demokratične koalicije (DK), Parbeszeda (Dialog) in stranke mladih Momentum. Leta 2014 je bil s podporo socialistične stranke (MSZP) izvoljen za župana budimpeškega okrožja Zuglo. Kandidati s podporo opozicije so zmagali v 13 od 23 okrožij prestolnice. Fidesz je imel do zdaj župane v 17 okrožjih. Opozicija je na tokratnih volitvah nastopila s širokimi zavezništvi, ki so zajemala leve in desne stranke kot tudi predstavnike civilne družbe. 

Na podeželju uspešnejši

Opozicijska zavezništva so odnesla županska mesta Fideszu tudi v Pecsu, Miskolcu, Szombathelyu, Egerju in drugod. V bolj podeželskih občinah so bili uspešnejši kandidati vladajoče stranke in neodvisni kandidati. 

Karacsony je svoj uspeh označil za zgodovinsko zmago za Budimpešto. Obljubil je, da bo madžarsko prestolnico popeljal v 21. stoletje in središče Evrope, "kamor je vedno spadala". 

Orban, ki je madžarski premier od leta 2010, je v govoru privržencem poudaril, da Fidesz ostaja najmočnejša politična sila na Madžarskem. Opoziciji v Budimpešti je ponudil sodelovanje, v podrobnosti pa se ni spuščal. Predstavniki Fidesza so sicer pred volitvami grozili, da bo vlada zaprla finančno pipico okrožjem, ki bodo izvolila opozicijske kandidate. 

Volitev, ki so potekale v več kot 3000 občinah, se je udeležilo 49 odstotkov od okoli osem milijonov volilnih upravičencev.