Proti varčevanju

Ekvadorski protestniki zaustavili ukrep Mednarodnega denarnega sklada

B.K.
14. 10. 2019, 08.34
Posodobljeno: 14. 10. 2019, 12.33
Deli članek:

Ekvadorske oblasti so s protestniki dosegle dogovor o zavrnitvi varčevalnega načrta.

Reuters
Protestniki slavijo zmago.

Voditelji domorodnih skupnosti v Ekvadorju so z ekvadorsko vlado pod vodstvom predsednika Lenina Morena dosegli dogovor, po katerem bo vlada zavrnila varčevalni paket Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je sprožil nasilne proteste v državi. Zaradi protestov je bila vlada pred dnevi prisiljena zapustiti prestolnico, v izgredih pa je umrlo sedem ljudi.

Domorodci so se na ulice vsuli pred slabima dvema tednoma, ko so ekvadorske oblasti, v skladu z dogovorjenim posojilom, dvignile cene goriv. Masovni protesti so 12 dni divjali po vseh delih države, od Andov do Amazonije.

Protestniki so ob zavrnitvi varčevalnih politik zahtevali tudi nemudno odstavitev ministrov za notranje zadeve in obrambo, zaradi pretirane uporabe sile proti protestnikom. "To ni le zahteva domorodcev, to je zahteva države. Tukaj nismo, da bi oblikovali pogajalske komisije," je ob tem dejal vodja krovne domorodne organizacije CONAIE Jaime Vargas. Zaenkrat še ni znano, ali je Moreno upošteval tudi to zahtevo.

Reuters
V spopadih s policijo in vojsko je umrlo sedem ljudi.

Južnoameriška trgovinska zveza Mercosur je v konfliktu stala na strani predsednika Morena. V zvezi so obsodili nasilne proteste in jih označili za poskus spodkopavanja legitimne vlade. V Mefcosur so vključene Brazilija, Argentina, urugvaj in Paragvaj. Na Morenovo stran so stopile tudi Združene države Amerike, ki ne glede na to, da so protesti terjali 7 smrtnih žrtev več kot tisti v Hong Kongu, tukaj niso podprle protestnikov pač pa oblasti in policijo.

V soboto je Moreno sicer razglasil policijsko uro in na ulice prestolnice Quito poslal večje število vojske. A ker je bilo prvo opozorilo izdano pol ure pred začetkom policijske ure, je mnogo protestnikov in ostalih ljudi ostalo na ulicah. To je rezultiralo v valu nasilja, ki se ni ustavilo niti, ko so protestniški voditelji z oblastmi dosegli dogovor.