Eden najmočnejših tajfunov na območju Tokia v zadnjih desetletjih je kopno dosegel na polotoku Izu, prestolnico pa je dosegel v soboto zvečer.

V Tokijskem zalivu se je v soboto pozno zvečer zaradi ujme potopila panamska trgovska ladja z 12-člansko posadko. Pri tem sta dva človeka umrla, šest jih še pogrešajo. Preostale štiri člane posadke so rešili davi.

V reševalni akciji in pri odpravljanju posledic tajfuna, ki je povzročil obsežne poplave in sprožil številne zemeljske plazove, sodeluje več kot 100.000 ljudi, med njimi 31.000 vojakov.

Bregove je prestopilo 21 rek. Narasle vode na reki Chikuma so odnesle brežino, zaradi česar so poplavile stanovanjska naselja v mestih Nagano in Chikuma. Po ocenah oblasti so poplavne vode na nekaterih območjih globoke do pet metrov.

hagibis
Profimedia
Oblasti so odredile neobvezno evakuacijo za 3,25 milijona ljudi.

Po navedbah vlade je 19. tajfun v tej sezoni sprožil 56 zemeljskih plazov v 15 prefekturah. Opozorilo pred obilnimi padavinami so v soboto izdali v 13 prefekturah, med drugim v Tokiu in Shizouki.

Okoli 166.000 gospodinjstev je še vedno brez elektrike. Preko noči so oblasti izdale ukaz za evakuacijo več kot 4,4 milijona ljudi na vzhodu in severovzhodu države, med drugim za 910.000 prebivalcev mesta Kawasaki. V Tokiu je noč v zavetiščih preživelo okoli 80.000 prebivalcev.

hagibis
Reuters
Posledice tajfuna Hagibis

Letalske družbe so danes odpovedale okoli 800 poletov, medtem ko so jih v soboto več kot 1600. Železniški promet na območju Tokia je še vedno prekinjen.

Japonci si lahko medtem nekoliko oddahnejo, saj je Hagibis opoldne po krajevnem času (ob 5. po srednjeevropskem času) nad Tihim oceanom oslabel v ekstratropski ciklon.

hagibis
Profimedia
Posledice Hajgibisa.

hagibis
Profimedia
Prebivalci trepetajo pred Hagibisom.