EU in Britanija

Pogajanja o Brexitu se bodo okrepila

B.K./STA
11. 10. 2019, 16.20
Posodobljeno: 11. 10. 2019, 16.40
Deli članek:

Evropska unija in Združeno kraljestvo sta se danes dogovorili, da bosta v prihodnjih dneh okrepili pogajanja o brexitu, so po srečanju glavnega pogajalca EU za brexit Michela Barnierja in britanskega ministra za brexit Steva Barclayja sporočili iz Evropske komisije.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Barnier je sicer pogovor z britanskim ministrom za brexit v Bruslju označil za konstruktivnega. "Povedal sem že, da je brexit kot plezanje na goro. Potrebujemo pazljivost, odločnost in potrpežljivost," je poudaril.

Tiskovni predstavnik britanske vlade je pogovore za zaprtimi vrati prav tako označil za "konstruktivno srečanje".

Barnier je o pogovorih z Barclayjem že govoril z veleposlaniki držav članic, ki so mu po navedbah virov pri EU dali zeleno luč za intenzivnejša pogajanja. Zdaj bo obvestil še pogajalce Evropskega parlamenta.

Nobena od strani ni razkrila podrobnosti o pogovorih. Evropski diplomat je ob tem poudaril, da "manj kot slišimo, bolje je". "Če stvari začnejo curljati v javnost, to pomeni, da ni resno," je dejal.

Že v četrtek sta se sicer sestala premierja Velike Britanije Boris Johnson in Irske Leo Varadkar, ki sta dejala, da vidita pot do dogovora.

Predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, ki bo prihodnji četrtek in petek gostil ključni vrh EU o brexitu, je sicer povedal, da bo v pogajanjih potegnil zavoro, če London še danes ne bo dokazal, da ima delujoč predlog.

"A včeraj, ko sta se srečala irski in britanski premier, sta oba prvič videla, da obstaja pot do dogovora. Od irskega premierja sem dobil pozitivne znake, da je dogovor še mogoč," je poudaril med obiskom Cipra.

"Seveda, ni zagotovila za uspeh in čas se je skoraj iztekel. Vendar izkoristiti moramo vsako najmanjšo možnost," je opozoril.