Na vidiku zapleti?

Goulardovi spodletelo na popravnem izpitu

S.R./STA
10. 10. 2019, 15.33
Posodobljeno: 10. 10. 2019, 15.37
Deli članek:

Francozinja Sylvie Goulard, kandidatka za evropsko komisarko za notranji trg, je po neuradnih informacijah padla na popravnem izpitu v pristojnih odborih Evropskega parlamenta.

Reuters
Goulardova odločitev jemlje na znanje v duhu spoštovanja demokracije.

"Odločitev Evropskega parlamenta jemljem na znanje, v duhu spoštovanja demokracije," se je odzvala Goulardova po Twitterju. Ob tem se je zahvalila za zaupanje francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu, novoizvoljeni predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen in vsem poslancem, ki so glasovali zanjo.

Po dodatnem zaslišanju, na katerem se je morala Francozinja znova braniti pred očitki z vseh strani glede njene integritete in velikosti resorja, koordinatorji pristojnih odborov niso zbrali dvotretjinske večine, potrebne za njeno potrditev. Zato so v skladu s pravilnikom nato v odborih o kandidatki glasovali z navadno večino in jo prav tako zavrnili. 

Končno besedo ima sicer konferenca predsednikov, ki združuje predsednika parlamenta in vodje političnih skupin, a malo verjetno je, da bi lahko šlo vodstvo parlamenta proti takšni večini v pristojnih odborih. Padec Goulardove močno zaplete nadaljnji proces potrjevanja komisije von der Leynove. Odziva iz njene tranzicijske ekipe za zdaj ni.

Prevelika, da bi lahko padla?

Francozinja je bila sporna od začetka, vendar so bruseljski viri ocenjevali, da je kot Macronova kandidatka "prevelika, da bi lahko padla". Sporna je bila osebno z etičnega vidika, sporen pa je bil tudi njen resor. Še v noči pred predstavitvijo ekipe von der Leynove so potekala burna pogajanja o tem, kako obsežen naj bo. Vsekakor je njen padec močna parlamentarna klofuta Macronu. 

Parlament je tako doslej terjal tri žrtve. Že pred zaslišanji so evropski poslanci zaradi navzkrižja interesov dokončno zavrnili Madžara Laszla Trocsanyija in Romunko Rovano Plumb. Nova kandidata uradno še nista imenovana, tako tudi niso znane podrobnosti glede njunih zaslišanj. Na zaslišanju pa je padla še Francozinja.