Slovenija za prekinitev obstreljevanja

Erdogan EU zagrozil z begunsko krizo, v kolikor bo turško operacijo označila za invazijo

A.S./STA
10. 10. 2019, 13.53
Deli članek:

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes Evropsko unijo posvaril, da bo več milijonov beguncev in migrantov poslal v Evropo, če bo kritizirala turško operacijo proti Kurdom na severu Sirije. Povedal je še, da so danes "nevtralizirali 109 teroristov".

Reuters
Recep Tayyip Erdogan

"Hej, EU, zbudi se. Ponovil bom: če boste skušali našo operacijo označevati za invazijo, je naša naloga preprosta. Odprli bomo vrata in vam poslali 3,6 milijona migrantov," je dejal danes v turškem parlamentu.

"Nikoli niste bili iskreni," je zatrdil. "Pravite, da boste zadržali tri milijarde evrov. Ste kdaj držali kakšno obljubo, ki ste nam jo dali? Ne," je poudaril.

Turčija se je z dogovorom z EU leta 2016 zavezala, da bo beguncem preprečevala odhod v Evropo v zameno za šest milijard evrov pomoči in potovanja brez vizumov v EU za Turke. Erdogan uniji očita, da ne izpolnjuje svojih zavez, v zadnjem času pa je že zagrozil, da bo odprl vrata in beguncem omogočil odhod v Evropo.

Predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je v sredo Turčijo pozval, naj nemudoma ustavi vojaško operacijo na severu Sirije in ji posredno zagrozil z ustavitvijo plačil EU, ki jih Ankara trenutno prejema za sprejem sirskih beguncev.

Erdogan je bil kritičen tudi do ZDA, Egipta in Savdske Arabije, ki so se ostro odzvali na ofenzivo.

Turčija želi preprečiti vzpostavitev "teroristične države" vzdolž svojih meja, je poudaril turški predsednik. "Uničili bomo, kar je ostalo od njih," je dodal. Pripadnike kurdske milice YPG, ki jo Ankara označuje za teroristično, je pozval, naj se razorožijo. Povedal je, da so na drugi dan ofenzive "nevtralizirali 109 teroristov".

Iran, ki velja za zaveznika Sirije, je danes Turčijo pozval, naj takoj ustavi operacijo in umakne svoje sile s sirskega ozemlja.

Moskva pa se je zavzela za dialog med Ankaro in Damaskom o kurdskih silah na severovzhodu Sirije. Dodali so, da je bilo reševanje tega vprašanja "oteženo zaradi dejanj ZDA in koalicije".

Ankara je v sredo popoldne z letalskimi napadi začela vojaško ofenzivo proti kurdski milici YPG na severovzhodu Sirije, od koder so se pred tem umaknili ameriški vojaki. Pozno zvečer je začela še kopensko ofenzivo. Iz sveta so se zvrstili že številni ostri odzivi na ofenzivo.

Slovenija poziva Turčijo h končanju operacije na severu Sirije

Slovenija je Turčijo danes pozvala k prenehanju enostranske vojaške operacije na severovzhodu Sirije, k zaščiti civilistov in spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava. Izrazila je globoko zaskrbljenost zaradi operacije.

Zunanje ministrstvo je v sporočilu za javnost izpostavilo, da lahko operacija ogrozi stabilnost regije, dosežen napredek v boju proti Islamski državi in drugim terorističnim organizacijam ter spodkopava politični proces za reševanje sirske krize.

Ogroža tudi življenja prebivalcev in dodatno poslabšuje humanitarne razmere v državi, kar lahko privede do nadaljnjega razseljevanja ljudi.

Poudarili so še, da je trajno rešitev sirskega konflikta mogoče doseči le ob spoštovanju ozemeljske celovitosti Sirije v političnem procesu pod okriljem Združenih narodov in v skladu z resolucijo Varnostnega sveta ZN 2254 iz leta 2015.