Spopadi z varnostnimi silami

Izgredi v Ekvadorju: 18.000 protestnikov, 700 aretacij, dve smrtni žrtvi

A.S./STA
10. 10. 2019, 07.38
Posodobljeno: 10. 10. 2019, 07.39
Deli članek:

V prestolnici Quito in drugih delih Ekvadorja so se tudi v sredo nadaljevali protesti, ki so se marsikje sprevrgli v spopade z varnostnimi silami. V prestolnico pa se je v sredo zvečer z nekaj ministri vrnil tudi predsednik Lenin Moreno, ki je pred protesti vlado začasno preselil v obalno mesto Guayaquil.

Reuters
Protesti v Ekvadorju

Ekvadorci protestirajo že teden dni, ker je Moreno uvedel varčevalne ukrepe, da zmanjša proračunski primanjkljaj. Najmanj priljubljen ukrep je odprava subvencij na pogonsko gorivo, ki se je močno podražil.

Prestolnico so v sredo zavzeli pripadniki delavskih organizacij in gibanj ter domorodno prebivalstvo pod okriljem organizacije CONAIE. Lokalni mediji poročajo o 18.000 protestnikih v prestolnici države.

Reuters
Protesti v Ekvadorju

Med drugim so zavzeli naftno podjetje Petroamazonas, vendar jih je vojska do srede zvečer pregnala. Doslej je bilo aretiranih najmanj 700 ljudi, po delih prestolnice pa je uvedena tudi policijska ura.

Moreno se je zavzel za pogajanja in sporočil, da bi lahko posredovala tako katoliška cerkev kot Združeni narodi. Protestniki pogajanja zavračajo, dokler Moreno ne prekliče varčevalnih ukrepov, česar pa ne namerava storiti.

V celotni državi naj bi doslej v nemirih umrla dva človeka, več deset naj bi bilo ranjenih.

Spomnimo:

V državi se je gorivo podražilo za 120 odstotkov, ker je vlada 3. oktobra na zahtevo Mednarodnega denarnega sklada (IMF) odpravila subvencije na pogonska goriva. Te so jo stale 1,3 milijarde dolarjev na leto. Vlada je v zameno od IMF dobila 4,2 milijarde dolarjev posojila.

Moreno za težave z državnimi financami krivi vlado predhodnika Rafaela Correa. Države Latinske Amerike, med njimi Argentina, Brazilija in Kolumbija, Morenu izražajo podporo in obtožujejo predsednika Venezuele Nicolasa Madura, da se vpleta v notranje zadeve Ekvadorja.

K pogajanjem je pozvala tudi Organizacija ameriških držav, ki je obsodila ugrabljanje policistov in vojakov, kakor tudi uničevanje javnih dobrin. Organizacija CONAIE je sporočila, da bo vsak policist ali vojak na ozemlju domorodcev aretiran. Od nedelje naj bi imeli v zaporu že več deset vojakov.

Reuters
Protesti v Ekvadorju