Po navedbah varnostnih virov, je močno oboroženi napadalec pred sinagogo v mestni četrti Paulus odložil doma narejeno eksplozivno napravo, zatem pa skušal vstopiti v verski objekt. Varnostniki so mu to preprečili, zaradi česar je začel streljati v okna in vrata. Tedaj je bilo v sinagogi med 70 in 80 ljudi. 

Pred sinagogo je ustrelil žensko, zatem je pobegnil z avtomobilom in v bližnji turški restavraciji ustrelil še moškega.

Policija je sprva domnevala, da je napadalcev več, kasneje se je izkazalo, da je bil en sam. Policija ga je kmalu aretirala.

Kmalu po aretaciji so odjeknili streli v kraju Landsberg, ki je približno 15 kilometrov oddaljen od Halleja. Druge podrobnosti za zdaj niso znane.

Nemški notranji minister Horst Seehofer je sporočil, da sta bila v napadu ubita dva človeka, več jih je bilo ranjenih, od tega dva huje. Moškega in žensko, ki sta utrpela strelne rane, so prepeljali v bližnjo bolnišnico, kjer so ju že operirali.

Za napad je osumljen 27-letni nemški državljan Stephan B., ki policiji v zvezni deželi Saška-Anhalt doslej ni bil znan po desničarskih nazorih.

Po ministrovih besedah zvezno generalno tožilstvo na podlagi doslej zbranih podatkov ocenjuje, da je imel napadalec desničarski motiv oz. da gre za antisemitski napad.

Napad se je zgodil na največji judovski praznik jom kipur in v času vse glasnejših razprav o varnosti judov v Nemčiji. "Največji judovski praznik je danes črn dan," je dejal Seehofer.

Napadalec je napad posnel in 35 minut dolg posnetek objavil na spletu, je sporočila skupina SITE, ki nadzoruje dogajanje na spletu.

Policija je zvečer umaknila opozorilo ljudem, naj ne zapuščajo domov, ki ga je izdala ob napadu.

Nemška kanclerka Angela Merkel je napad v Halleju obsodila ter izrazila solidarnost z vsemi judi ob prazniku jom kipur. Drevi pa je obiskala eno od sinagog v Berlinu.

Napad je obsodil tudi generalni sekretar ZN Antonio Guterres. Kot je dejal, gre za "še en tragičen prikaz antisemitizma", je v New Yorku sporočil tiskovni predstavnik ZN.