pripravljena na ofenzivo

Turčija dala vedeti, da se ne bo uklonila grožnjam

J.P./STA
8. 10. 2019, 18.49
Posodobljeno: 8. 10. 2019, 18.56
Deli članek:

Turčija je danes sporočila, da je pripravljena na ofenzivo proti kurdski milici YPG na severu Sirije, ki uživa podporo ZDA, kljub mešanim signalom predsednika ZDA Donalda Trumpa glede podpore operaciji. Zagotovila je tudi, da se ne bo uklonila grožnjam.

Profimedia
V današnjih tvitih je Trump zanikal, da bi ZDA zapustile svoje kurdske zaveznike v Siriji.

"Naše sporočilo mednarodni skupnosti je jasno. Turčija ni država, ki bi klonila pred grožnjami," je danes v Ankari dejal turški podpredsednik Fuat Oktay, ki se je tako prvič odzval na Trumpove ponedeljkove tvite, v katerih je v primeru ofenzive Turčiji grozil z uničenjem gospodarstva.

Turčija tudi krepi svoje vojaške postojanke ob meji s Sirijo, v obmejni mesti Sanliurfa in Kilis so prispeli tanki, vojaki in oklepna vozila. Turško obrambno ministrstvo pa je danes tvitnilo, da "so končali vse priprave na operacijo" in da je temeljnega pomena vzpostavitev varovanega območja oziroma mirovnega koridorja. Ni sicer jasno, kako in kdaj bo Turčija sprožila ofenzivo. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v nedeljo napovedal, da kmalu in da bodo operacijo izvajali s kopnega in zraka. Po poročanju turškega dnevnika Hürriyet bi operacijo lahko sprožili v prihodnjih dneh, saj generalštab turške vojske čaka na umik vseh ameriških vojakov z območja. Sprva naj bi prevzeli nadzor nad območjem vzdolž meje v dolžini 120 kilometrov in 30 kilometrov globoko.

Obrnil ploščo

Erdogan že dlje časa grozi z ofenzivo proti kurdskim borcem v Siriji, ki jih označuje za teroriste, in preselitvijo do dveh milijonov sirskih beguncev, ki so sedaj v Turčiji, v varovano območje, ki ga želi vzpostaviti na sirski strani meje s Turčijo. To 30 kilometrov globoko tamponsko območje naj bi se raztezalo na 480 kilometrih meje vse do iraške meje.

Bela hiša je v nedeljo, po telefonskem pogovoru Donalda Trumpa in Erdogana, sporočila, da bo Turčija kmalu izvedla svojo dolgo načrtovano operacijo na severu Sirije in da ZDA v njej ne bodo sodelovale ter da bodo z območja umaknile svoje vojake. S tem so naredile pomembno spremembo v politiki do Sirije, saj so doslej trdno stale na strani sirske kurdske milice YPG, ki je bila glavna zaveznica ZDA v boju proti Islamski državi v Siriji. ZDA so s severa Sirije ob meji s Turčijo v ponedeljek že umaknile prve vojake, okoli 50.

ZDA so avgusta že preprečile turško ofenzivo, ko so se s Turčijo dogovorile za oblikovanje varovanega območja na severu Sirije ob meji s Turčijo. Ankara je nato Washington večkrat kritizirala zaradi zamud pri uresničitvi dogovora in grozila z enostranskim ukrepanjem.

Po ostrih kritikah v ameriškem kongresu, tudi republikanskih zaveznikov Trumpa, in kurdskih zaveznikov v Siriji pa je Trump že v ponedeljek obrnil ploščo in Turčiji zagrozil s popolnim uničenjem gospodarstva, če bi v ofenzivi sprejela neprimerne korake. Pentagon je nato sporočil, da ZDA turške ofenzive ne podpirajo. V Washingtonu tudi zagotavljajo, da gre samo za premestitev 50 do 100 pripadnikov posebnih enot. ZDA imajo sicer v Siriji okoli 1000 vojakov. Visoki predstavnik State Departmenta pa je v ponedeljek potrdil, da so ameriške sile, ki nadzirajo zračni prostor na severovzhodu Sirije, slednjega zaprle za turška letala. Dodal je, da tega v bližnji prihodnosti ne nameravajo spreminjati.

Zavezniki v Siriji

V današnjih tvitih je Trump zanikal, da bi ZDA zapustile svoje kurdske zaveznike v Siriji. "Lahko smo v procesu odhoda iz Sirije, vendar pa nikakor nismo zapustili Kurdov, ki so posebni ljudje in odlični borci". Odnose s Turčijo je označil kot zelo dobre, Turčijo izpostavil kot pomembno gospodarsko partnerko ter napovedal obisk Erdogana v Washingtonu 13. novembra.

Na novo turško napoved skorajšnje ofenzive sta se danes prvič odzvali Sirija in njena zaveznica Iran. Namestnik sirskega zunanjega ministra Faisal Mekdad je dejal, da bo Sirija branila svoje ozemlje in da ne bo pristala na tujo zasedbo. Sirske Kurde je pozval, naj skupaj z Damaskom branijo sirsko ozemlje.

Tudi iranski zunanji minister Mohamed Džavad Zarif je turškemu kolegu Mevlütu Cavusogluju v telefonskem pogovoru izrazil nasprotovanje ofenzivi.

Zaskrbljenost

Ob vsej zmedi mednarodna skupnost ostaja zaskrbljena, Združeni narodi pa so v ponedeljek sporočili, da se pripravljajo na najhujše v primeru nove humanitarne krize v Siriji, kjer je vojna od leta 2011 zahtevala življenja 370.000 ljudi, več milijonov ljudi pa je bilo prisiljenih zapustiti svoje domove.

Tudi London je danes izrazil zaskrbljenost zaradi morebitne turške ofenzive, ki bi destabilizirala regijo. Dodali so, da so s svojim stališčem seznanili Washington. Zaskrbljenost vzbuja tudi usoda več tisoč pripadnikov Islamske države, tudi iz evropskih držav, ki so v Siriji v ujetništvu kurdskih sil.