Delegaciji Severne Koreje in ZDA sta ob koncu tedna sestali v švedski prestolnici Stockholm. Po dobrih osmih urah pogajanj sta se delegaciji razšli brez dogovora. Šlo je sicer za prva pogajanja po propadlem vrhu med voditeljema držav v vietnamskem Hanoiu februarja letos.

Severnokorejsko zunanje ministrstvo je dan po propadlih pogajanjih ameriško administracijo obtožilo, da "zavaja javnost" z izjavami o "dobrih napredkih v pogajanjih". Ob tem so predstavniki Severne Koreje zagotovili, da bodo pogajanja dokončno propadla, če Združene države ne spremenijo odnosa. "Nimamo namena sodelovati v bolnih pogajanjih, kakor se je to zgodilo tokrat, vse dokler ZDA ne naredijo bistvenega koraka," so dejali.

Strani sta namreč propadle pogovore komentirali na različne načine. Medtem ko je severnokorejski visoki odposlanec Kim Mjong Gil v soboto zvečer dejal, da je bil sestanek "razočaranje" in da je zato propadel, je ameriško zunanje ministrstvo dejalo, da je "prinesel kreativne ideje in dobre pogovore."